НЦИОМ: ГЕРБ-24,2%, БСП-19,5%, ДПС-6,4%

В навечерието на референдума се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение „България на гражданите”. Разликата между управляващата партия и социалистите в момента е 4,7%. Това става ясно от данните в национално представително изследване, проведено от НЦИОМ в периода 16 – 20 януари 2013 година сред 1000 пълнолетни граждани в 86 населени места.

Какво показва моментната картина на политическите симпатии? Зад ГЕРБ стоят 24,2 от анкетираните; БСП има подкрепата на 19,5; ДПС е с 6,4%. Прави впечатление, че „България на гражданите гони ДПС, тъй като има 5,9%  (статистическата грешка е около 1 процент). Атака и Синята коалиция имат подкрепата съответно на 2,6 и на 2,5% от анкетираните.

От НЦИОМ обаче коментират, че почти сигурно в следващия парламент ще намерят място поне още две формации, освен четирите с подкрепа над 4%  – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и политическият субект, родил се от подписаното по време на провеждане на проучването споразумение между ДСБ и Съюз „Единство”. Данните показват, че за момента СДС (с председател Емил Кабаиванов) самостоятелно не може да влезе в Народното събрание.

Засега е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на Движението, казват социолозите.

През последните месеци регистрираме нарастващи симпатии към Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и към ГОРД, отбелязват от НЦИОМ.

В класацията на най-одобряваните лидери на политически партии води Бойко Борисов (ГЕРБ) с 41,5 % следван на дистанция от 10 процента от Меглена Кунева (Движение „България на гражданите”). Сергей Станишев (БСП) е трети с 27 %, а само на 0,7 десети зад него е Красимир Каракачанов (ВМРО). Надежда Нейнски е пета с 16,8%, гонена на дистанция от 2,8% от Веселин Марешки.

Волен Сидеров (Атака) и Яне Янев (РЗС) са седми и осми с одобрение съответно 12,1% и 11,2 %. Челната десетка се попълва от съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров (9,7%) и Иван Костов (9%).

От НЦИОМ обръщат внимание на това, че заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията „РЗС и Марешки“ да влезе в състава на следващия парламент, предупреждават от НЦИОМ.

Кампанията за референдума от последните седмици привлече общественото внимание към някои от участниците в инициативните комитети. НЦИОМ измери общественото одобрение към някои от тях. Янаки Стоилов е одобряван от 20% от българите, следва го Мария Капон с одобрение от 13.8%. Народният представител Иван Иванов получава 10% одобрение.

Политическите последици от референдума предстои да бъдат измерени със социологически методи след неговото провеждане и последвалия отзвук.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.