ІІІ и ІV блок на АЕЦ затворени своеволно от Симеон

Оказва се, че въпреки натиска на европейските институции България не се е съгласявала с предсрочното затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй” и те са могли да работят съответно до 2008 и 2010 година. Спирането на двата малки реактора на 31 декември 2006 година е изцяло решение на правителството на Симеон Сакскобургготски и бе направено в контекста на желанието да се строи АЕЦ „Белене”. Това се посочва в пакет от документи, разпространени от пресцентъра на ДСБ.

Ето и хронологията на събитията, според партията на Иван Костов.

На 16 юни 1993г. правителството на Любен Беров поема ангажимента да затвори четирите малки блока на АЕЦ Козлодуй до 1997г., за което получава финансова помощ от 24 милиона екю. Договорът не се изпълнява, но парите са похарчени от правителството на Жан Виденов за други цели.

При встъпване в длъжност на кабинета на Иван Костов Европейската комисия поставя категорично условие да се изпълни договора, съгласно „pacta sunt servanda” – „договорите трябва да се изпълняват”. В изрично писмо до Ханс ван ден Брук. Министър-председателят Иван Костов настоява I и II реактор да продължат работата си до 2005г., а III и IV – до 2010-2012г. В отговор еврокомисарят категорично отхвърля тази идея и предлага да започнат нови преговори.

Разговорите приключват в края на ноември 1999г., като за да стартират преговорите за присъединяване на България към ЕС на 10 декември 1999г. се достига до съгласие I и II блок да бъдат затворени в края на 2002г., но искането за предсрочно закриване на III и IV e отхвърлено от българското правителство. Подписан е меморандум, в който сроковете са определени за III реактор – не по-рано от 2008г., а за IV – не по-рано от 2010г.

Именно за да бъде оправдано възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, през 2002 година, без обсъждане в Народното събрание, правителството на Симеон Сакскобургготски взима решение да затвори предсрочно III и IV блок на АЕЦ Козлодуй, в отстъпление на приетите от кабинета на Иван Костов договорености.

В края на 2002г. е заведено дело от група народни представители във Върховния административен съд срещу решението на кабинета на НДСВ за закриване на двата реактора още през 2006г. На 9 януари 2003 г. с решение № 164 3-членен състав на ВАС го обявява за невалидно и го отменя. Магистратите посочват, че актът е незаконосъобразен, защото при приемането му Министерският съвет е бил длъжен да се съобрази с решението на Народното събрание.

Министрите Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев обжалват решението пред 5-членен състав. На 28 март 2003г. с решение №30445-членния състав на ВАС окончателно потвърждава решението на 3-членния състав и обявява решението на правителството за нелегитимно. Въпреки това, III и IV реактор са затворени на 31 декември 2006г.

Прилагаме всички документи, които категорично доказват, че решението на кабинета Сакскобургготски и г-жа Меглена Кунева за затваряне на 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй, не е предпоставено от нито едно действие на правителството на Иван Костов. Тъкмо обратното, то е в разрез с всички заявени позиции и подписани договорености, взето е без обсъждане и решение на Народното събрание, и е обявено от ВАС за незаконосъобразно на две инстанции, се посочва в съобщение на медийния център на ДСБ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.