ЕК финансира с 45 млн. лева Западната дъга на околовръстното шосе в София

“Европейската комисия изпрати официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път”. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Петър Киров, цитиран от агенция “Фокус”. Киров уточни, че проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и се изпълнява по ос 2 “Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси” на Оперативна програма “Транспорт”.
До момента е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 44 803 076 лв., от които от Кохезионния фонд на ЕС са 35 842 461 лв. Обектът е разделен на два участъка, като първият е в процес на изпълнение и е достигнал физически напредък от над 40%.
“Цялата дължина на трасето е около 8.5 км. Предвижда се основната част на новия път да има три ленти във всяка посока на движение”, разкри Петър Киров.
Проектът започва от сегашната пресечна точка на Околовръстния път на София с АМ “Люлин” и завършва след бъдещата връзка със Северна скоростна тангента и автомагистрала София – Калотина.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.