БДЦ: Повечето граждани не усещат държава и държавност

“Искрено ви казвам, че все по-голяма част от българските граждани не усещат държава и държавност. Вижте резултатите от изследванията на общественото мнение – управляваме държава от хора без перспектива, тормозени от институции, мамени от престъпници, бедни и готови на всичко, за да оцелеят, включително да стъпчат останалото си достойнство; държава със сложни и затормозяващи условия за развитие на инициатива и предприемачество, обременявано с тежки разрешителни режими и глоби; държава, която в дигиталната ера продължава да е в миналия век и сякаш умишлено не развива електронното управление и правителство”. Това изтъкна от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на БДЦ в декларация по повод на започващата пролетна сесия на Народното събрание.

По думите на Светлин Танчев депутатите са изправени пред необходимостта не просто да се опитват да реализират политическите си приоритети като парламентарно представени партии, а да мислят за необходимостта от ново съграждане, тъй като най-много от всякога България се нуждае от държава, която да работи за гражданите си и от политици, които не се страхуват да поемат отговорност.

Нуждаем се от пренареждане на обществените отношения и общество, основано на солидарността, равнопоставеността на всички граждани пред Закона, ясно ориентирано в защита на българския национален интерес.

Отново за съжаление трябва да кажем, че се убедихме, че управлява коалиция, която жертва решимостта си за реформи в името на оцеляването си на местните избори, заяви още Светлин Танчев. По думите му, в тази ситуация парламентарната група на БДЦ вижда своята роля като фактор на парламентарна и политическа стабилност и възприема като свои приоритети доходите на българите, намаляването на административната тежест над българския бизнес, справянето с бежанската криза и създаване на нова политика за българите в чужбина.

“Ще продължим да участваме активно в дебата и законодателните промени, свързани със съдебната реформа и с належащите промени в Конституцията.
Ще продължим работата си по здравната реформа, по преодоляването на проблемите с инфраструктурата и транспорта, опазването на околната среда”, изброи Танчев. След което изтъкна, че още отсега иска да е ясно, че ПГ на БДЦ ще е против идеите за въвеждане на задължително гласуване и промени в изборния кодекс в последния момент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.