Най-много чужденци живеят в Германия

Броят на чужденците, живеещи в Германия, е достигнал рекорд през 2013 г., показват данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Франс прес.
Според статистиката, 7,6-те милиона чужденци във Федералната република в края на 2013 г. са с 5,8 процента повече, отколкото през предишната година, а най-много от тях са от страни членки на Европейския съюз.
Най-голяма част от новодошлите чужденци произхождат от Източна Европа, най-вече от Полша и Унгария. Силно нараснал е броят на кандидат-имигрантите от Румъния и България, но като цяло делът им в общата бройка имигранти остава малък.
Пристигащите от Румъния и България, които се настаняват в определени градове като Берлин или Дуисбург в западната част на Германия, бяха заклеймени от германската преса през последните месеци, отбелязва Франс прес.
Във Федералната република има и незапомнен наплив от търсещи убежище сърби.
Най-често това са бедни роми, които докато чакат решение на молбата си за убежище, се възползват от условия за живот – много по-добри от тези в родната им страна, допълва агенцията.
През последната година най-много молби за убежище в Германия – 18 001 – са подадени от сръбски граждани, което е увеличение с 40 процента в сравнение с 2012 г.
Сред шестте страни с най-голям брой кандидати за убежище в Германия са Македония и Босна и Херцеговина.
Напливът е започнал, след като през 2009 г. ЕС премахна визите за пътуване в Шенген за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора.
Франс прес цитира изказване на сръбския президент Ивица Дачич, според когото търсещите убежище знаят, че няма да го получат, но отиват в Германия заради средствата, които се предоставят на кандидат-бежанците, докато излезе решението по молбите им.
Месечната сума, която се полага на възрастен кандидат за убежище в Германия, е 134 евро, а за дете – 80 евро.
Според бившия германски вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих става дума за злоупотреба с правото на убежище, допълва АФП.
Германия не предоставя политическо убежище на сърби. През 2013 г. всички молби от сръбски граждани са били отхвърлени.
Продължава да нараства и броят на имигрантите в Германия, които са от Южна Европа – като най-голям ръст са отбелязали испанците (13 процента), следвани от гърците (6 процента) и италианците (4 процента).

Източник: БТА

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.