Янаки Стоилов: 85 от 103-ма подкрепиха решението за Първанов и останалите

На заседанието на Националния съвет на БСП беше приет и проект за решение на ИБ, което се отнася до партийното положение на членове на БСП след техни публични изяви и практически действия, свързани със създаване и подкрепа на други листи в изборите за представители в Европейския парламент, за действия, които уронват престижа на БСП и нарушават уставните принципни норми. Това съобщи членът на ИБ на БСП Янаки Стоилов на пресконференция след заседанието на „Позитано” 20. Той поясни, че това решение е гласувано с 85 души, които го подкрепиха, 3-ма против и 2-ма въздържали се, при участници в заседанието 103. По думите на Стоилов, Националният съвет на БСП е констатирал прекратяване на членството, дори са били добавени и предварителни мотиви, с оглед на вече осъществяваната паралелна политическа дейност чрез друга политическа формация, чрез засягане на единодействието на партията и изразеното намерение за самостоятелно участие, както в предстоящите европейски избори, така и в следващите национални избори.
„Тук дори беше добавен и стремежът за прекратяване на дейността на сегашното управление, така че всичко това допълва картината и в случая става дума за действие, което за нас не е неочаквано, защото знаете, че преди няколко седмици на друго заседание беше снето политическото доверие и това беше последният шанс за спиране или ревизиране на така предприетите действия, така че днес Националният съвет единствено изпълнява уставното задължение да констатира прекратяването на членството поради тези обстоятелства. Само за едно от тези лица то се съчетава и с подадена молба или заявление за напускане на БСП – Ивета Станкова”, обясни още Стоилов.
На въпрос дали това действие засилва БСП, Янаки Стоилов отговори, че партията може да бъде засилена от своите собствени действия, отнасящи се към провежданата от нея политика и управленските решения, които тя предлага. „Ние не очакваме сам по себе си този факт поне значително да промени позициите на БСП, но той има важно ориентировъчно значение, за да е ясно на членовете и симпатизантите на БСП как стои реалното положение, какъв е политическият избор на хората, които търсят свой самостоятелен политически път, така че да няма неяснота, че ние всички сме част от БСП, но по различен начин ще участваме в предстоящите и в следващи избори. За мен силата в това решение е в приключване на тема, която внася пълна яснота по въпроса”, каза още Стоилов. По думите му това е намерение на партията да пази своето политическо достойнство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.