Полицията замесена в обира на инкасото в „Слатина”

Съществуват сериозни съмнения за участие на служители на МВР в обира на инкасо-автомобил в кв. „Слатина” на 24 януари, съобщиха източници на Komentator.bg. От служба „КОС” са задържали за прострелване служебното оръжие на фирмата-охранител "Фърст секюрити сървиз" почти два месеца. Това е била и причината служителите на фирмата да бъдат невъоръжени по време на обира.
Съгласно новите промени в закона, охранителите могат да извършват въоръжена охрана само със служебно оръжие. В изпълнение на тези изисквания от фирмата закупуват 6 пистолета, заплащат всички необходими такси в края на ноември и на 10 декември предават оръжията в служба КОС. Въпреки, че обикновено прострелването се извършва за 3 дни до седмица, шестте служебни пистолета са задържани за повече от месец и половина. На 22 януари – два дни преди извършването на грабежа – служител на фирмата за пореден път отива в служба „КОС”, откъдето му обясняват, че ще може да получи оръжията най-рано на 15 февруари. Въпреки това, изненадващо охранителите си получават пистолетите на 25 януари – по-малко от 12 часа след извършване на обира, по време на който са били невъоръжени „благодарение” на МВР.
„Подобно забавяне не е обичайно, но има обективна причина – служителят, който извършва прострелките бе задържан в началото на декември при специализирана акция”, обясни пред komentator.bg старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Според него това обаче не е била основателна причина да се извършва инкасо без оръжие. „Фирмата е трябвало да наеме друга фирма или временно да й предостави дейността си, докато си получи оръжието”, коментира той.
В началото на декември Специализираната прокуратура задържа организирана група, чийто шефове са Красимир Нешев и Атанас Кавалджиев – оръжейници от СДВР и 6-то РПУ. Любопитният факт е, че Нешев е човекът, който е трябвало да прострелва оръжията, а охранителната фирма е предала пистолетите си точно в оръжейната служба в 6-то РПУ. При извършените претърсвания в домовете на двамата са открити 2 автомата „Калашников”, 23 пистолета от различни марки, 2 револвера, пушка, близо14 000 бойни патрона, 6 заглушителя, цеви и части за огнестрелни оръжия, преси за производство на боеприпаси.Част от оръжията са със заличени фабрични номера. Групата е снабдявала престъпния контингент с оръжия и е заловена, докато се е опитвала да продаде калашници на агент под прикритие. Не е ясно колко автомати „Калашников” са продадени на бандити, но обирът на инкасото е извършен (според показанията на охранителите) точно с такова оръжие. Като извършителите са имали и вътрешна информация, че охранителите няма да бъдат въоръжени поне до 15 февруари.
От ръководството на фирмата-охранител отказаха да коментират действията на полицията,докато тече разследването на инцидента. Обясниха само, че извършват свое разследване на „смущаващи” според тях обстоятелства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.