„Модерна България” започва подписка за отзоваване на политици в Русе

Движение „Модерна България” ще постави днес началото на подписката за отзоваване на политици в Русе, съобщиха от движението. „Модерна България” и създаденият от него Инициативен комитет за национален референдум ще дадат пресконференция на тема „Политици и закони – под граждански контрол” днес от 11.00 ч. в конферентната зала на Русенската търговско-индустриална камара (ул. Фердинанд 3А, ет. 2). Участие ще вземат Борислав Цеков, проф. Владимир Чуков, Емил Георгиев, Здравка Кръстева, Петър Кичашки и други членове на Националния инициативен комитет. Гражданската подписка е за предизвикване на референдум с цел въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, който нарушават гражданските права. Движение „Модерна България” ще представи и залегналата в Гражданския манифест за смяна на системата, приет от Движението през юни миналата година, идея за въвеждане на граждански листи в изборите, издигани чрез подписка от избиратели.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
„Модерна България” започва подписка за референдум

Движение „Модерна България” започва от днес национална подписка за предизвикване на национален референдум по два въпроса, свързани с гражданския контрол, и възможността хората да контролират лоши политици и лоши закони. Това каза пред журналисти Борислав Цеков, след като движението регистрира инициативен комитет за събиране на подписка. Първият въпрос е за въвеждане на механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, а вторият въпрос от подписката е свързан с правото на всеки гражданин да сезира Конституционния съд, когато закон нарушава гражданските права, обясни Цеков.
Кръгът от провинения на политик, заради които може да бъде отзован, трябва да бъде предмет на широка обществена дискусия, посочи той.
„Това, което ние предлагаме, доколкото го има в развитие демокрации, в които се прилага институтът на отзоваването, е свързано и с напускане на листата, с която е избран един депутат или общински съветник, с внасяне на обвинителен акт в съда за корупционни престъпления, установяване на конфликт на интереси по надлежния ред или пък казано по-общо – с неизпълнение на служебните задължения за срок повече от 6 месеца”, обясни Борислав Цеков.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.