В Крим 82,4% от гражданите одобряват Путин

Москва спира разговорите по газопровода "Южен поток" и строителството на първата АЕЦ в Турция

Над 77% от руските граждани одобряват дейността на руския президент Владимир Путин, предаде Интерфакс, позовавайки се на изявление на заместник-ръководителя на президентската администрация Вячеслав Володин.
Володин обяви, че според проучване на общественото мнение политиката на Путин има одобрението на 77,5% от населението в страната. Данните, цитирани от агенция „Фокус” показват, че в сравнение с ноември 2013 година одобрението към държавния глава се е увеличило с 34%.

В много региони на Русия оценката за дейността на Путин е над средната за страната. в Крим одобрение са изразили 82,4% от гражданите, а в Севастопол – над 92%.

Положителното отношение към Путин се е засилило и в Москва – от 55,1% през ноември 2013 на 78,4% през април 2014 година.
Възходяща тенденция се забелязва и в рейтинга на управляващата партия „Единна Русия”.

Преди ден електронни медии оповестиха други данни – на независимия социологически институт „Левада център”. Според тях одобрението на дейността на президента Владимир Путин от руснаците достигна 82% и се доближава до абсолютния си максимум от 86%, отчетен през 2008 г., когато Русия воюва с Грузия. Допитването от 25-28 април сред повече от 1600 руски граждани от цялата страна сочи шеметен ръст на одобрението за президента. През януари то бе 65%, през март – 80%.

Убедените, че страната им се движи във вярната посока бързо, са станали мнозинство. От 43% през януари – на 60% в края на март и 58% в края на април.

Бързо повишаване на одобрението отчитат също институции и министри, които обществото вижда особено често покрай украинската криза.

През април одобрение за дейността на правителството като цяла са изразили 56%, а за работата на министрите – 42%.

Преди година съотношението беше обратното – 55% критикуваха правителството, а 44% го одобряваха.

След като 12 години поред руснаците не одобряваха Държавната дума (често в съотношение две към едно), сега за пръв път групите на одобряващи и критикуващи са се изравнили на ниво 49%.

„На кой политик имате най-много доверие?” – ефектите от украинската криза са особено отчетливи в отговорите на този въпрос. На първо място е посочен Владимир Путин (53%), следван от министъра на отбраната Сергей Шойгу (18% през февруари, 23% в края на април) и министъра на външните работи Сергей Лавров – (6% през февруари, 17% в края на април).

Одобрението за премиера Дмитрий Медведев нараства от 48% през февруари на 60% през април, показват данните, цитирани от “Кросс”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.