Масов протест срещу подслушването

 Голям и масов протест срещу подслушването ще бъде организиран пред МВР в 12.00 часа днес. Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си – да се оттегли от политиката, след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване. Гражданите ще се съберат в 11.00 часа пред Съдебната палата и оттам ще отидат пред МВР. В градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" ще има само български знамена, които ще са обърнати като на война. Символиката е, че щом МВР масово подслушва българите, значи ги смята за врагове, а в такъв случай се обявява война.

На протеста се очаква да говорят Евгений Дайнов, Пламен Даракчиев, журналистът Иван Бакалов и Петър Якимов.

БГНЕС припомня, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО). Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.