Трима президенти откриха паметник на Георги Марков

„Георги Марков беше наричан от тоталитарната власт „невъзвращенец”, „родоотстъпник” и „изменник на Родината”, но чрез своята ярка гражданска позиция той ни показа какво всъщност е истинско родолюбие и какво е дълг към Отечеството“, това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на паметник на писателя в София.

На церемонията присъстваха президентът д-р Желю Желев (1990-1997), президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на различни институции, сдружения, комитети, стотици граждани.

Президентът Плевнелиев глава посочи, че за него е огромна чест да присъства на откриването на този “закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник”.

“С него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство”, категоричен бе Росен Плевнелиев, цитиран от своя пресцентър.

“Днес, когато отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени можем да се обърнем към неговото духовно наследство, завещано в паметните му думи, че единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден днешен са правата или свободите, на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата за своите отделни, обикновени граждани”, каза президентът Плевнелиев.

Според държавният глава, словото на Георги Марков е освобождавало духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от една цяла тоталитарна система. “Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест”, заяви президентът.

По думите му „в своите “Задочни репортажи” Марков е завещал “най – подробната, най-точна и задълбочена панорама на обществено-политическите отношения в страната, в мрачната епоха на комунизма”.

“Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт”, заяви държавният глава и призова да си дадем сметка, че комунистическият режим не е успял да отнеме най-важното на човека – неговата свобода, неговият избор да избере и да отстоява позиция, каквото правеше Георги Марков.

Снимка: www.president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.