Мария Стоянова оглави СЕМ

Мария Стоянова е избрана за председател на СЕМ на извънредно заседание на медийния регулатор днес, съобщи БНР.

Стоянова е била предложена от Бетина Жотева и София Владимирова. В нейна полза са гласували 4-ма от членовете на СЕМ, а “против” е бил само един от тях – Иво Атанасов.

През април СЕМ избра Мария Стоянова за изпълняващ длъжността председател на регулатора. В края на март тя беше помолена от председателя на медийния регулатор Георги Лозанов, чийто мандат изтече в началото на април, да го замести до избора на нов председател. В края на февруари Лозанов подаде оставка, несъгласен с регистрацията на телевизия “ПИК”, но до гласуването й от останалите членове на СЕМ така и не се стигна.

Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници (ERGA) и член на СЕМ. Започва кариера си през 1995 г. в “Дарик радио”. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа академия в Австрия, работи като кореспондент на “Дарик радио” от Австрия.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел.

В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген” Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността”. Тя има множество практики в германски и австрийски медии.

През август 2003 г. се присъединява към екипа на БНТ, а през февруари 2004 г. оглавява кореспондентския пункт на националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

Автор е на 7 документални филма по външнополитически теми. Член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.