Борисов и Младенов са на работна вечеря в Скопие

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов тази вечер са на работна вечеря в Скопие с македонските им колеги Никола Груевски и Никола Попоски.

Според информация на БНТ разговорите се провеждат в момента. На срещата се обсъждат детайли по Договора за добросъседство между двете държави.

По-рано днес Борисов коментира пред столична телевизия, че няма нищо тайно във визитата в Македония и припомни, че преди няколко дни е споменал за телефонния разговор с премиера на Македония Никола Груевски.

Борисов му е казал – не е хубаво така, с другите премиери в Европа имам по десетина срещи, те идват в България, ние ходим там, комуникацията е прекрасна. Основният принцип в Европа е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Казах му на колегата – ела, дай да поговорим малко. Не ни отива – на двете държави да бъдем в такива отношения, ние трябва да бъдем в най-най-добри отношения и трябва да покажем това и на хората, каза Борисов, цитиран от „Фокус”.

Македонският тв Канал 5 информира, че Бойко Борисов пристига за първи път в Македония.

„Бойко Борисов и Никола Груевски досега имаха една официална среща в София през ноември 2009 г. Разговаряха за добросъседските отношения, договориха се да оставят историята на историците, преговаряха за българската поддръжка за евроинтеграцията на Македония.

Кажи-речи 4 години по-късно, темите са все още на масата, а България се присъедини към гръцкия бойкот на македонския напредък към европейското семейство.

През декември обстановката започна да се затопля, добросъседските отношения между Македония и България ще ги оценява Европейската комисия, а в граничните градове Крива Паланка и Кюстендил досега се проведоха три от общо четири планирани срещи на смесената българо-македонска комисия”, съобщава скопският телевизионен канал. В репортажа на Канал 5 се допълва, че модерната македонско-българска история започва още с първите дни на македонската независимост: България е първата страна, която призна независима Македония.

В изминалите две десетилетия главен спор е непризнаването на македонски език, непризнаването на македонско малцинство в България, на което София оспорва правото за политическа организация, както и проблеми с македонската правосъдна система на хора с българско гражданство, съобщи Канал 5.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.