Прокуратурата разпореди проверка за откраднатите тефтери на Филип Златанов

Градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка по повод вчерашни (от 10.11.2014 г.) публикации в медии, че са откраднати двата от т. нар. тефтери на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси. Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд.

На 05. 11. 2014 г. Стефан Бенчев подава сигнал в 06 РУП – СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера.

Материалите по преписката са докладвани на Софийска районна прокуратура (СРП) на 11.11.2014 г., доколкото са налице данни за престъпление, което е от нейна компетентност. С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление „кражба”.

За изчезването на тези тифтери първи написа вестник “Труд”. След което в сутрешния блок на Нова тв новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков призна, че лично той не е информиран за кражбата на ценните веществени доказателства. И освен това като юрист коментира, че без тези тефтери делото срещу Филип Златанов на практика пропада и бившият шеф на КПУКИ няма как да бъде осъден.

Вучков отказа да коментира каквито и да било хипотези за изчезването на тефтерите – деяние, за което се предполага, че е възможно да е поръчано и организирано.

Най-странното е, че самият вътрешен министър в продължение на 5 дни не е информиран за такъв симптоматичен криминален случай.

Свързани публикации

1 Comment

  1. нищо случайно не се случва. много, много удобво става така с изчезването… на кой ли?

Leave a Reply

Your email address will not be published.