Корея, земльо македонска

Има-няма, пък Северна Корея току размаха пръст на САЩ, Япония и сънародниците си от юга, като развее плашилото на войната и ракетния си потенциал. Хората там нямат и по две канчета ориз, но корейските ракети могат да летят с небесната благословия на другаря Ким чак до Вашингтон и Ню Йорк. В същото време режимът в Пхенян очаква продоволствени помощи от враждебния Запад, радва се на всяка финансова подкрепа от Сеул и дори зове за обединение на родината. Поредният призив за това дойде от ръководителя Ким Чен-ун в понеделник, 7 юли.
Благи думи, но никакви дела. Нещо такова се случва и на запад от нашата страна, на някакви си 200 километра от София. Македония все повече изпада в изолация, но вместо да поеме по пътя на компромиса, тъпо и упорито втвърдява политиката си на конфронтация, чиито размери придобиват все по-комичен характер.
Групата “Македонски манифест” например, в която членуват „видни“ македонски учени, писатели, журналисти и културни дейци, написа в края на миналата седмица отворено писмо до „председателя на България” Росен Плевнелиев, в което настояват България да признае съществуването на македонски нация и език като част от развитието на отношенията на добросъседство.
„По времето на комунистическата диктатура един националист като Тодор Живков разбра, че съществуват македонска нация и език и безусловно подписаха пет договора между Македония и България”, се казва в писмото.
След 1989 г., според македонските „интелектуаличари“, България е пропуснала историческия шанс да признае македонската нация. Един вид, тези прогресивни имена жалеят за миналите комунистически времена, и то някъде за периода от началото 50-те години на миналия век, когато сталинизмът и репресиите владееха източната част на Европа. По решение на Коминтерна тогава в България бе измислена македонска нация, а хората от Пиринския край още помнят колко „демократично“ бе наложена тази уродлива идея.
И за капак на всичко, братята от Скопие отсичат следното по повод Деня на славянската писменост и култура – 24 май:
„Българският характер и приоритет на този празник е още една от историческите ви фантазии”.
Да обясняваме на македонските умници, че честването на този най-български празник започва още през Възраждането в Шуменско и Пловдивско, е кауза пердута. Най-много да научим, че тези градове са в Източна Македония.
Та приликите между Пхенян и Скопие станаха прекалено много. Бутафория, кич, слаба връзка с реалността, и на всичкото отгоре – мегаломански претенции.
Цял свят се смее на грандоманско-кичозното преобразяване на центъра на македонската столица. Там половин дузина български национални герои яздят бронзови коне под одобрителния войнствен поглед на Александър Македонски на фона сивите жилищни блокове от времената на Югославия.
Гигантски бронзови статуи на Ким Чен-ир и Ким Ир-сен по същия начин греят с благите си усмивки насред сивия панелен уют на Пхенян.
Македонските управници също като колегите си от КНДР уж протягат ръка към съседните страни за сътрудничество, но сърдито тропат с краче като малки деца и току настояват да акат и да пишкат в хола, нищо, че е забранено. И Пхенян, и Скопие поставят екзалтирано своите условия, без оглед на това, че са от позицията на слабия. И по напълно идентичен начин ръсят глупости, заплахи и обидни класификации към съседите, като при всеки отговор в подобен дух по техен адрес, скачат като ужилени. При това и в двете страни заблудите на народонаселението се поддържат по най-добрия начин – със зверска пропаганда, с която държава и медии налагат най-абсурдни тези. Като тази, че празникът на Светите братя не е български празник, или като тази, че щом другарят Ким се усмихне, слънцето изгрява над Корея.
Чак почвам да се чудя – дали пък Александър Филиповски Македонски не е отишъл с македонската си орда чак до Корейския полуостров? Все пак той е Корей-СКИ, значи има македон-СКИ корени в названието си. Името вероятно произлиза от Корча, македонският град, който само заради тъмните заговори на българи и гърци днес е в Република Албания. Не вярвате ли? Поне двама македонски професори със сигурност са готови да се подпишат под тази „научна“ хипотеза!
Впрочем Северна Корея прилича на Македония и по още нещо. И тази страна припознава като свой враг съседна държава, в която живее единокръвен народ.

4 Comments

  1. Много свеж паралел. Не знам какво ще стане като забранят шпрейовете с отровната бронзова боя-с какво ще си боядисват историческото минало

  2. Хаха, чудесен коментар и сравнение. Щом ние за тях сме татари, те за нас са севернокорейци.

  3. Много добре казано! Г-н Дерменджиев, направил сте макетата на 2 стотинки.
    Дядо ми е от Петричките села и ми е разказвал как са се появили “македонците” в България – с милиция и няма не искам, няма не мога!

Leave a Reply

Your email address will not be published.