Първанов: ДПС посочи, а сега и свали това правителство

В две свои телевизионни изяви лидерът на партия АБВ Георги Първанов обвини ДПС, че е създало и после свалило правителството на Орешарски, а Станишев – че е предложил Пеевски и е формирал политики под негова диктовка.

“Очевидно ДПС свали от власт сегашното правителство .Коалицията БСП – ДПС беше обречена още от самото начало заради задкулисието при сформирането на кабинета”, заяви тази сутрин Първанов в ефира на Нова тв. По думите на лидера на АБВ, при съставянето на кабинета “Орешарски” от ДПС “за тези министри беше сведен един текст с лица, някои от които председателят (на БСП) не познаваше, бъркаше пасажи от биографията им – очевидно бяха писани другаде”.

Георги Първанов бе категоричен, че именно Сергей Станишев е предложил кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

“Тяхното взаимодействие е очевидно”, каза Първанов и препоръча да не се забравя кой върна Делян Пеевски като зам.-министър на бедствията и авариите по време на тройната коалиция. Лидерът на АБВ изказа предположението, че оттам може би датират “корените на тази дружба” и изтъкна, че Пеевски диктува по отношение не само на „Южен поток”, но и “очевидно е човекът, който влияе при формирането на политиките”.

“След изборите обаче вероятно ще има друга коалиция. (…) Не просто, че коалиция БСП – ГЕРБ е възможна, но даже в един момент може да се окаже наложителна. Това може да се окаже неизбежно”, коментира Първанов, развивайки хипотезата, че ГЕРБ могат да вземат повече от всички на изборите и тогава те ще търсят с кого да споделят отговорността.

Първанов за пореден път отправи поредица от критики срещу Станишев и изрази личното си възмущение, че на “Позитано” 20 отново насочват огъня срещу АБВ, а не срещу ГЕРБ.

“Цялата логика на поведението на Станишев беше в посока на това, че коалиции не са необходими, а сега ще правим ПАСОК – може би късния с неговите 8%”, заяви Първанов. Той попита защо Станишев, въпреки оставката от лидерския пост в БСП остава шеф на Коалиция за България, където ще трябва да се произнесе по листата, ще диктува промените или липсата на такива в ръководство и т-н. “Тоест тук има една малка рокада – преместване на царя в по-удобния фланг и топът до него”, посочи Първанов.

“Сергей Станишев направи мечешка услуга на Драгомир Стойнев, като го посочи за свой наследник”, каза Георги Първанов снощи, при участието си в предаването NewsRoom по TV7. Той е на мнение, че самият факт че лидерът на „Позитано” е посочил свой фаворит, може да обедини срещу въпросния фаворит всички противници на досегашното статукво. Що се отнася изобщо до маниера сегашният лидер да посочи следващия, Първанов призна, че самият той е постъпил така – при оттеглянето си от лидерството на БСП посочил е наследника си Станишев. Уточни обаче, че обстоятелствата тогава са били съвсем различни – Първанов тъкмо бе избран за президент и с висока степен на обществено доверие. За разлика от настоящия случай, когато доверието към Станишев е на съмнителни нива.

Георги Първанов обаче смята, че фактическа оставка на лидера на БСП няма.

„Такова нещо в изказването на председателя, на доскорошния председател, няма. Има само заявка за предстоящ конгрес, на който би трябвало да се избере друг лидер”, каза Първанов.
Той категорично отрече твърденията, че единият от заявените кандидати за поста – Мая Манолова, всъщност е неговият „троянски кон” в БСП и изрази мнение, че самата Манолова е сред най-яростните му критици.

Амбицията на АБВ за предсрочния парламентарен вот е голяма, каза още Георги Първанов. Постигането й обаче няма да е лесно заради огромния манипулиран вот, реализиран чрез натиска на администрацията – и централна, и местна, нещо, на което станахме свидетели на евроизборите. Натискът на парламентарния вот ще бъде още по-голям, прогнозира председателят на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.