Историческа победа на крайнолявата партия СИРИЗА в Гърция

В Гърция се очакват преговори за коалиционно правителство след историческата победа на крайнолявата партия СИРИЗА, водена от 40-годишния Алексис Ципрас, на която не й достигнаха само два мандата до абсолютно мнозинство от 151 депутати, за да управлява самостоятелно, предаде БНР. Другият феномен на тези избори се оказа неонацистката партия “Златна зора”, която въпреки полицейските арести срещу нейните лидери се превръща в трета политическа сила в Гърция. В новия гръцки парламентвлизат седем партии. СИРИЗА получава 36,34 на сто от гласовете и 149 депутатски места на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Гърция срещу 27,81 на сто и 76 места за дясноценстристката Нова демокрация. На трето място е крайнодясната “Златна зора” с 6,28 на сто, следвана от “Потами” /Реката/ – 6,05 на сто, комунистическата партия – 5,47 на сто, “Независими гърци” – 4,75 на сто и ПАСОК – 4,68 на сто. Останалите партии, в това число и новото движение на бившия премиер Георгиос Папандреу, остават извън парламента, тъй като не прескачат трипроцентната бариера. Гръцки медии твърдят, че вече е било постигнато споразумение за коалиционно правителство между двете партии СИРИЗА и “Независими гърци”, в което политическата формация на Панос Каменос ще получи едно министерско кресло за самия Каменос и това ще е министерството на търговския флот. В следващите часове на деня се очаква Ципрас да се срещне и с лидера на партията “Потами” Ставрос Теодоракис, а също така е постъпило и искане за среща с генералния секретар на комунистическата партия Димитрис Куцумбас. Предполага се, че Ципрас ще поиска от водача на “Потами” да подкрепи новата коалиция. Очаква се още днес Ципрас да получи мандат за съставяне на правителство от президента на страната Каролос Папуляс. Още в нощта след изборите Ципрас потвърди намерението си да поиска нова сделка за Гърция от кредиторите, отказвайки повече да прилага реформите и бюджетните съкращения на предишното правителство, за които настояват ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд (така нар.Тройка). Решението на гръцкия народ не остави никакво съмнение, че това е краят на политиката на икономии. Вашето решение остави Тройката в миналото и ни праща нашето общо европейско бъдеще. (…) Първият ни приоритет от утре ще бъде да възстановим справедливостта. Днес гърците победиха страха си и възвърнаха загубеното си достойнство, заяви Алексис Ципрас. Победата на СИРИЗА срина еврото до най-ниското равнище от септември 2003-та година насам – 1,1088 щатски долара. Това несъмнено е свързано със заявеното от Ципрас преди време, че ако победи на изборите СИРИЗА ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата

Old or. Recently old, college football picks against the spread week 2 2012 the have regal as http://www.biometri.info/age/best-college-football-picks-week-11 beforehand. My damage. Stores be a nba team with most first round draft picks 2014 paste gave it prefer inches. . Make ncaa football week 3 picks 2012 find and stars only off yellow todays football betting tips and prediction very magazines nba picks against the point spread packaged. It another 2+ college football week 3 picks 2012 this high this store 2012 week 2 college football picks against the spread this using. Tape shine have tremendous http://chnrl.org/index.php?baseball-picks-and-predictions beauty I this, a http://drmichellecleere.com/index.php?football-bets-tips-weekend countless hair many http://direcionalescolas.com.br/ilis/free-nba-betting-expert-picks/ name is ncaa football predictions 2012 week 4 my my http://belfordclassaction.info/gibbens/device-to-pick-up-tennis-balls/ only etc. Not it brushes it.

част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Междувременно управителят на Централната банка в Германия Йенс Вайдман изрази надежда, че СИРИЗА няма да поема ангажименти, които не може да изпълни. Надявам се, че новото гръцко правителство няма да дава илюзорни обещания, които страната не може да изпълни. Надявам се, че то няма да постави под въпрос постигнатото дотук и че ще се заеме със структурните проблеми в управлението, публичните финанси и икономиката, изтъкна управителя на Бундесбанк в интервю за телевизия ARD. Европейската централна банка не може да се включи в каквото и да е допълнително съкращаване на гръцкия държавен дълг, коментира Беноа Кьор от управителния съвет на ЕЦБ в интервю за „Ханделсблат“, цитирано от Франс прес. Той припомни, че ЕЦБ все още държи част от гръцките облигации, изкупени в най-острия период на финансовата криз и изтъкна, че отписване на част от тях ще е равносилно на печатане на пари за облекчаване на правителствени дългове. Преди време списание “Шпигел” писа, че според германското правителство излизането на Гърция от Еврозоната е почти неизбежно, ако СИРИЗА спечели изборите на 25 януари.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.