ГЕРБ: Скандалът с “Мултипринт” опорочи вота и помогна на БСП

Предлагаме ви пълният текст на декларацията на ГЕРБ, която бе прочетена в пленарната зала от депутатката Цвета Караянчева и предизвика площадни страсти между народни представители от "Атака" и ГЕРБ. Текстът на документа бе разпространен от пресцентъра на ГЕРБ.

Декларация на ПП ГЕРБ

Предсрочните парламентарни избори  преминаха в сянката на скандал, който в деня на размисъл повлия пряко на вота на българските избиратели. Намерените  бюлетини в склада на печатницата Мултипринт още не бяха преброени и окачествени като годни или брак, когато бе обявено, че има опит за подмяна на вота  в интерес на ГЕРБ.  Един непроверен и неизяснен сигнал стана повод за недопустима политическа атака в деня, в който законът изрично забранява политическа агитация. Репортажите на една медия, изявленията на политиците, които не спечелиха изборите, но днес управляват,  пряко обвиниха ГЕРБ, че иска да подмени вота без да изчакат окончателното разследване и без доказателства. Това обвинение, хвърлено в деня за размисъл, повлия на вота като помогна на БСП. И това бе признато от Сергей Станишев в изявление пред собствената му партия. Без този скандал неговата партия нямаше да има и сегашния си втори резултат.

Сигналът, по който Прокуратурата предприе действия, бе подаден от кандидат на заинтересована да дискредитира опонента си партия. Защо вместо това ДАНС не използва всичките си средства, за да провери дали реално тези бюлетини са били годни и предназначени за разпространение? Защото днес организаторите на публичната акцията – Мая Манолова, Сергей Станишев и БСП, Лютви Местан и ДПС, Волен Сидеров и Атака, Николай Бареков и ТВ7 са главните печеливши от недоказаните обвинения, които изсипаха върху ГЕРБ. Днес всеки от организаторите и изпълнителите вече е получил своята награда – висок пост, участието във властта, пари. И всички заедно разчитат на разследващите органи и институции да се оправят някак си с последващото доказване на техните клеветнически твърдения. Отговорността на съдебната система е изключителна. Ако тя не намери факти и доказателства, че има преднамерени действия за подмяна на вота от ГЕРБ всички, които направиха изявления в деня за размисъл, трябва да бъдат обявени за най-големите лъжци, подвели българските избиратели в своя пряка лична полза.

Пет месеца по-късно все още няма яснота как и по какъв начин бюлетините в склада на печатницата са могли да повлияят на изборния процес. Няма отговор дали техният брой е нарочно завишен или е в границите на естествената за такива обеми и специфика на отпечатването документи. Няма маркирани бюлетини. Няма пряка връзка между намерените бюлетини и извършване на противозаконно действие с тях.

Обвинението, което Прокуратурата повдигна преди дни е за „неупражнен контрол върху служители на МС, които е трябвало да осъществят контрол върху изпълнението на поръчката по отпечатването на бюлетините“. Всеки трезво мислещ човек разбира, че това обвинение е несъразмерно на клеветническата кампания в деня за размисъл, че то не доказва умишлени действия за подмяна на вота от партия, която в този момент не е на власт. По-мащабна, клеветническа и безсрамна кампания в страната ни не се е случвала. Тя може да бъде измислена и осъществена само от хора, които познават и създават задкулисните схеми. Точно те предприеха действия с „немаловажни вредни за обществото последствия“, опорочиха вота на избирателите, подведоха ги и днес консумират ползите от тези си действия, пренебрегвайки гласа на общественото недоволство от техните безобразия.

Разследването по случая с надпечатаните бюлетини в печатница Мултипринт не успя да установи престъпление по  отношение на изборния процес. Събраните до този момент факти и експертизи не доказват по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение  или че е предприела действия, с които е искала да опорочи вота на българските избиратели. За това призоваваме разследващите органи за разследват законността на действията на всички участвали в този публичен скандал лица и да се произнесат и по тях.

Настояваме да се дадат отговори и на следните въпроси :

  1. От къде и по какъв начин Мая Манолова е получила информация за случващото се в печатницата, охранявана докато печата изборните бюлетини. Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт  и какви доказателства има тя, за да сезира за тях? В кой момент Манолова е научила за тях и след колко време е подала сигнала?
  2. Кой е отговорен за изтичане на информацията за акцията на Прокуратурата? И направено ли е необходимото разследване как е изтекла информацията?
  3. Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и появяването на информацията за нея в точно определена телевизия? Защо журналистът Бареков е отишъл там, преди да има представители и на други медии? Разпитван ли е журналистът Бареков, от кого и кога  е получил информация, каква точно е била тя и защо той е допуснат до място, където се провежда акция на прокуратурата?
  4. Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи в последствие партии – БСП, ДПС и Атака, да предприемат недопустимото – нарушаване на закона в деня за размисъл? Имаха ли безспорни доказателства за предполагаеми действия на ГЕРБ за подмяна на вота?

Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни ситуации и за в бъдеще. Призоваваме в разследването да се включат широк кръг лица и техните показания да станат публично достояние. Защото има едно твърдения, по което има обща политическа оценка – вотът на избирателите на 12 май 2013 година беше съзнателно опорочен. И резултатът от това виждаме всеки ден в невъзможността Парламентът и създаденото от него по спорен начин правителство  да работят нормално, във възгласите на хората, които вече 125 дни остават на софийските улици за да искат „Оставка“. Те са доказателствата за това кой опорочи и подмени вота на българските избиратели!

Искаме честно и прозрачно разследване на манипулацията със скандала Мултипринт!

Искаме и оставката на това управление !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.