България все така ще подкрепя съседите си за членство в ЕС

България винаги е била последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на страните от региона. Убедени сме, че европейската интеграция е единственият верен път за постигане на просперитет, сигурност и стабилност. Това се посочва в разпространената днес позиция на МВнР по препоръките на ЕК за развитието на политиката на разширяване на ЕС и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция

Европейската комисия публикува на 16 октомври препоръките за развитието на политиката на разширяване на Европейския съюз през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция. Документът потвърждава ползите от политиката на разширяване и ясната европейска  перспектива на страните от процеса на разширяване, коментират от МВнР.

Ще продължим да подкрепяме усилията на нашите съседи и приятели като отбелязваме, че техният напредък по пътя към членство зависи най-вече от собствената им воля и способност да се приобщят ценностите, на които се основава Европейският съюз и да изпълнят необходимите критерии, се изтъква в позицията на българското външно министерство.

Подчертаваме, че поддържането на добросъседски отношения е важен индикатор за готовността за приобщаване към ценностите и принципите на ЕС. В стратегическия документ на ЕК се отбелязва важността на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, които са основни елементи от Процеса за стабилизиране и асоцииране.

Приветстваме постигнатото от страните от процеса на разширяване през изминалата година. Напредъкът не е равномерен, като страните от региона са изправени пред ключовите предизвикателства на прилагането на върховенството на закона, поддържането на добросъседски отношения и развитие на регионалното сътрудничество, демократично функциониране на институциите, спазване на основните права, осъществяване на необходимите икономически реформи. Очакваме усилията по пътя към ЕС да продължат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.