Още убити, евакуират институциите в Киев (ВИДЕО)

Най-малко седем души са загинали в центъра на Киев, където днес бяха подновени сблъсъците между опозицията и служителите на МВР. Телата на загиналите, покрити с одеяла, лежат на площад „Независимост“, съобщи кореспондент на „Украинская правда“.

Всички загинали са мъже, на средна възраст. Привърженици на опозицията твърдят, че тези хора са били застреляни от снайперисти.

„От седмината загинали шестима са убити с изстрели в шията“, съобщиха активисти, пише Lenta.ru.

Прессекретарят на МВР на Украйна Сергей Бурлаков съобщи, че един служител на МВР е загинал, а 29 са били ранени при безредиците в центъра на украинската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно тримата външни министри от ЕС напуснаха Киев, без да се срещнат с украинския президент Виктор Янукович, след като в центъра на столицата отново избухнаха кървави сблъсъци между силите на реда и демонстранти, съобщи Ройтерс.

“Те отпътуваха. Не се видяха с президента от съображения за сигурност”, заявил дипломатически източник.

Тримата министри – от Полша, Германия и Франция – пристигнаха днес сутринта, за да се срещнат с властите и опозицията в опит за умиротворяване на обстановката в страната.
Украинската Върховна рада и правителството в Киев обявиха евакуация.

Депутати и служители напускат сградата на Парламента, предаде Интерфакс. Парламентарната пресслужба съобщи, че днес и утре няма да има пленарни заседания. Демонстранти са в близост до сградата, а охраняващите я са се оттеглили в близкия Мариински парк и към метростанция “Арсеналская”.

Бойци от силите за сигурност твърдят, че

нападателите разполагат с огнестрелни оръжия и бойни патрони.

В сградата на правителството в Киев също е започнала евакуация след съобщения, че демонстранти са проникнали в нея, предаде ДПА.

На всички служители е наредено да напуснат сградата, каза правителствен източник, цитиран от “Интерфакс-Украйна”. ИТАР-ТАСС също предаде, че има заповед всички служители да напуснат сградата на министерския съвет на улица “Михайло Грушевский”.

15 тела, покрити с одеяла, лежат на земята на площад “Независимост”

или близо до него в Киев, съобщава фоторепортерът на Ройтерс Василий Федосенко от мястото на събитието.

Първоначално той е видял шест тела в северозападния край на площада, а после още четири 100 м по-нататък, на отсрещната страна на площада. По-късно фоторепортерът преброил пет трупа, лежащи пред хотел “Украйна”.

Всички тела са на цивилни,

съобщава Федосенко. Бохдан Соловий, лекар който се грижи за протестиращите, съобщи, че осем души са загинали от куршуми, след като протестиращите се опитаха да поемат контрол над сграда близо до протестния лагер.

По-рано радикални демонстранти на площад “Независимост” атакуваха милиционерския кордон на улица “Институтская”, предаде ИТАР-ТАСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.