ВСС: Протестът в Пловдив бе недопустим натиск върху съда

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува декларация във връзка с протеста в Пловдив срещу реституцията на Куршум джамия в Карлово и последвалите прояви на вандализъм по улиците на Пловдив и пред Джумая джамия. Предложението за приемането на такава декларация бе внесено в началото на заседанието от главния прокурор и още четирима други членове на ВСС. В разговор с журналисти преди началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е подготвена такава декларация и изтъкна, че не може да се толерира подобен натиск, както и че подобен митинг и манифестация е елементарно реализиране на политически цели.

Припомняме, че вчера Народното събрание също прие декларация за запазване на етническия мир, а още в понеделник Съюзът на съдиите в България реагира срещу протестите пред съда в Пловдив.

Ето и пълният текст на приетата от ВСС декларация.

„На 14.02.2014 г. в гр. Пловдив, пред сградата на Съдебната палата, се проведе митинг на граждани, последван от шествие по улиците на града. В същото време състав на Апелативен съд Пловдив разглеждаше гражданско дело с предмет спор за собствеността на „Куршум джамия” в гр. Карлово и страни Мюсюлманското изповедание (Главно мюфтийство) и Община Карлово.

Без да отрича правото на гражданите на мирни събирания (чл. 43 ал. 1 от Конституцията на Република България ), както и правото на свободно изразяване на мнения (чл. 39 от Конституцията на Република България), Висшият съдебен съвет намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори. Висшият съдебен съвет с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14.02.2014г. доведоха до груби нарушения на обществения ред.

Висшият съдебен съвет напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цел, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така – върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран.”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.