Емил Кабаиванов: Целта на СДС не е да осигурява охолен живот на 10 депутати

Ден след като Националният съвет на СДС изключи от партията трима депутати, председателят Емил Кабаиванов и народният представител Михаил Михайлов (единственият депутат, присъствал на заседанието на НС) се хванаха за гушите, образно казано, в ефира на bTV. В скандала – защото това е точната дума за провелата се „дискусия” – се включи по телефона и д-р Ваньо Шарков, който е един от изключените. Също като в един стар виц за хора, попрекалили с алкохола, тримата седесари стигнаха до реплики от типа на „Ти знаеш ли кой съм аз?” и съответно „Никога не сме имали по-глупав председател от теб”.

Ако си позволим да перифразираме Джером К. Джером, ситуацията приличаше на „Трима (врагове) в една лодка, без да се брои електоратът”.

Което надали е само смешно, защото иде реч за кухнята на голямата политика.

Бутикова партия или

Целта на СДС не е да бъде бутикова партия, да има 10 депутати, на които да им осигурява охолен живот. Целта на СДС е да прави политика, каза в разгара на препирнята председателят на СДС Емил Кабаиванов. И обвини депутатите на СДС, че са станали „самодостатъчни за себе си, дори и евродепутатите”

Всъщност това бе отговорът на Кабаиванов на въпроса на Михаил Михайлов как ръководството на партията носи отговорност и каква е тя, след като действат като еничарски корпус и изключват хора, които са по 20 години в СДС?

Кабаиванов се опита още да каже, че СДС не е партия на Кабаиванов, на Михайлов, на Нейнски или на някой друг, а е дясна народна партия, която е на десетките хиляди дясномислещи граждани.

На стотиците хиляди, които вие направихте няколко хиляди, отговори Михаил Михайлов.

Междувременно, водещият бе попитал Емил Кабаиванов „ А сега по-добре ли е за СДС – без депутати и без усещане за бъдещето?”

На което шефът на СДС отговори:”Сега за нас нещата са много по-ясни. Кандидатурата на Петър Стоянов очерта една разделителна линия – от едната страна отидоха БСП и Костов, едни играчи, които си подават топката последните 20 години и от другата страна са хората, които искат на такива места, които олицетворяват държавността да бъдат хора с висок морал, висока обществена подкрепа. Това е разделителната линия”.

…или жена на ГЕРБ?

Въпросът, който бе зададен на Кабаиванов и на Михайлов, бе пределно ясен:” Сделка с ГЕРБ има ли, според вас, защото това е основната плетеница, около която трудно успява и се увъртолва още повече ръководството на СДС сега?”.

Естествено, че има сделка и не напразно на „Раковска” 134  казват, че не ги интересува какъв процент ще получи  СДС на изборите, защото важното било кой ще брои гласовете, каза депутатът Михаил Михайлов.

Емил Кабаиванов отрече за сделка с ГЕРБ, отхвърли твърденията, че се е срещнал с Бойко Борисов, за да му бъде „спусната” кандидатурата на Петър Стоянов и мотивира тази среща с основополагащото „ние сме  сериозна партия”.

„… ние сме сериозна партия. Когато правиш такава сериозна заявка за член на Конституционния съд, естествено е да искаш политическа подкрепа от партия, която не е… Аз трябваше ли да отида при БСП, за  да поискам подкрепа или при ДПС? Съвсем естествено е, когато правиш такава заявка ти да поискаш и подкрепата на мнозинството и на една партия, която е член на Европейската народна партия”, заяви Емил Кабаиванов.

На обвинението на Димо Гяуров (друг от изключените депутати), че задкулисните уговорки са превърнали СДС в жена на повикване за ГЕРБ, Емил Кабаиванов каза, че е несериозно да се слушат оценки за партията от човек, който за една вечер от ефрейтор е станал генерал.

Хунта, но без Пиночет

Самият Димо Гяуров по същото време участваше в сутрешния блок на Нова телевизия, където заяви, че хунта е узурпирала властта в СДС.

Гяуров предупреди, че има опасност формации да започнат да напускат партията лавинообразно.

"Четата е предадена отвътре, предадена е от ръководството. Върви се към изпълнение на сценарий по ликвидиране, външен, най-вероятно ГЕРБ-ерски сценарий, то е очевидно. Финалът на този сценарий е ГЕРБ сам на коня вдясно", каза депутатът. По думите му, „когато виждаш едни хора, които целенасочено загърбват печелившия проект "Синя коалиция" и целенасочено вървят към самоубийство, не можеш да им дадеш оценка – те са или идиоти, или предатели". Според Гяуров ръководството на СДС не казва кого ще предложи за Конституционния съд, защото "някой още не им е съобщил".

Кое е сбърканото

Според Михаил Михайлов всичко, случило се в последната седмица, е сбъркано: начинът, по който СДС се е нагърбил със задачата да излъчи конституционен съдия, самата номинация, последвалото изключване на депутати от партията.

Емил Кабаиванов защити друга теза:”Да, сбъркано е, господин Мхайлов, обаче в поведението на групата (депутати). Ще ви кажа защо. Каква е задачата на един депутат в парламента? Да представлява хората, които са го избрали и партията, която го е излъчила. Когато решенията на партията и на седесарите са в една посока, ти започваш да измисляш хиляди поводи да действаш по друг начин. Кой е виновен – партията или групата?

Попитан дали ще изключи и останалите шестима депутати от СДС, ако не внесат и подкрепят необявената още нова кандидатура за конституционен съдия, Емил Кабаиванов отговори:”Това не ми е някаква стихия да изключвам, това е оценка на партията”. И допълни, че когато една парламентарна група започва да си мисли, че е самодостатъчна, че може да води някаква политика, различна от партията, тя просто се отдалечава….(от партията).

В хода на разговора Кабаиванов повтори тезата си, че изключените депутати, както и напусналата СДС евродепутатка Надежда Нейнски трябва да се откажат от депутатските си мандати, защото това е моралното действие в случая.

И още – за ума и глупостта

Във водопада от думи и обвинения успя да се включи и депутатът Ваньо Шарков, макар и по телефона, заради отсъствието му от София.

Попитан дали ще напусне парламента, Шарков посочи, че първото, което иска да каже е, че СДС, честно казано,  никога не е имал по-глупав председател.

Поради простичкия факт, че когато ме призовава аз да напускам парламента и в същото време е толкова против ДСБ, той едва ли знае, че ако аз напусна, следващият, който влиза от Търновската листа в парламента е представител на ДСБ.

Шарков допълни, че не вижда абсолютно никакъв смисъл в това, което говори Кабаиванов, „освен безспорния факт, че човекът, който е избран за председател на СДС в момента лъже и лъже много тежко”.

Лъже за някакви 2000 души, които били изгонени без съд и присъда, както казва той, преди 8 години от СДС, уточни Ваньо Шарков. Според него, това твърдение няма абсолютно нищо общо с истината, а  във всичко, което Кабаиванов е говорел през цялото време няма и една частичка политика.

Не, нямам абсолютно никакво намерение да отивам в друга партия, каза още депутатът Ваньо Шарков. По думите му, проблемът на хората, които ръководят СДС в момента е, че „имат много слаб политически опит, набутват СДС непрекъснато в някакви скандали, не се занимават с реална политика, нямат абсолютно никакво предложение по темите, които интересуват българските граждани в момента. Занимават се с неща, които не решават никакъв реален проблем на българските граждани”.

Ваньо Шарков каза още, че не вярва, че Емил Кабаиванов е избран честно за председател на СДС.

„Предаде Бойко дух”

Това просто е комплекс и някой хора трябва да знаят, че в политиката, освен победи има и загуби, отговори Емил Кабаиванов. Попитан дали се съмнява в резултатите от вътрешните избори за председател на СДС, Михаил Михайлов отговори, че не е гласувал. В резултат на което Кабаиванов го попита какъв седесар е, тогава…

Ето и отговорът на Михаил Михайлов.

Вие ли ще ми кажете какъв седесар съм? Вие на мен ли ще ми кажете какъв седесар съм? Вие, който давате на СДС… С вашето ръководство СДС предаде Бойко дух. Това е.

В старите индиански романи вождовете обикновено завършват словоизлиянията си с думичката „Казах!”. Което би трябвало да се тълкува и като „Казана дума – хвърлен камък”.

Напоследък разговорите между хората, които са или би трябвало да са лицето на СДС имат нещо общо с тази максима. И то е, че приличат на замерване с камъни. Или в най-добрия случай с нещо друго, заради което би могло да се каже:  ”Казана дума – хвърлена кал”.

Всъщност и в политиката е като в живота – това, което сам си правиш, не може да ти го стори никой друг. Това надали обяснява суицидния синдром в проявите на иначе сериозни партии, но поне решава въпроса за вината.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.