В Киев ЦИК регистрира Порошенко и Тимошенко за президентските избори

Днес изтече крайният срок, в който ЦИК в Киев приемаше документи на кандидатите за участие в насрочените за 25 май предсрочни президентски избори в Украйна.
На днешното си заседание с членовете на ЦИК регистрираха като кандидат-президенти депутатът Пьотр Порошенко, чиято кандидатура бе издигната от лидера на партия „Удар” Виталий Кличко и подкрепена на 29 март от делегатите на конгреса на партията. Както вече съобщихме, Кличко настояваше Порошенко да бъде подкрепен от всички опозиционни формации, но това не се случи. Самият Кличко се отказа от президентската надпревара и обяви, че ще се кандидатира за кмет на Киев.
Очаквано партията на Юлия Тимошенко “Батькивщина” подкрепи нейното решение да се кандидатира за президент и също на 29 март издигна кандидатурата й на партиен конгрес. Днес ЦИК в Киев е регистрирал и Юлия Тимошенко, съобщи УНИАН.
Пред репортерите Тимошенко каза, че иска да стане президент на страната, за да „възстанови в Украйна справедливостта, която украинският народ очаква от много десетилетия и за да построи европейска Украйна”.
Сред регистрираните днес от ЦИК кандидати е и лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко, който дори присъства на заседанието на комисията.
В крайна сметка в ЦИК бяха подадени документи от 46-ма желаещи да станат президент на Украйна. Осем от кандидатите са партийни кандидатури, а останалите се се кандидатирали по своя воля. Съответствие с изискванията и пълен пакет документи ЦИК установи при 24 от кандидатите. Отказ е постановен за 12 от желаещите, а документите на други 10 още се разглеждат от ЦИК.
Сред вече регистрираните от ЦИК претенденти за президентския пост в Украйна са бившият първизам.-генерален прокурор Ренат Кузмин, бившият вицепремиер Юрий Бойко, депутатът Сергей Тигипко от управлявалата Партия на регионите, председателят на Общоукраинския еврейски конгрес Вадим Рабинович.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.