Игнатов: Скандалите около фонд „Наука“ се представят оперетно

Няма източени пари от фонд „Научни изследвания“(ФНИ), заяви пред Нова телевизия министърът на обарзованието Сергей Игнатов.“В публичното пространство тези неща се оперират по оперетен начин, който не е характерен за света на науките и това е друг проблем”, уточни той. Поводът за гостуването му стана публичната заявка на ръководството на ФНИ, че дава проф. Мирослава Кортенска на прокурор заради злоупотреби с 30 хиляди лева.  От своя страна Кортенска заяви, че се готвят злоупотреби с 14 милиона лева, които фондът отпуска тази година за проекти.
Игнатов припомни, че тази година фондът е провел конкурс “за малко пари” – близо 21 млн. лв, а кандидатстващите са поискали над 386 млн. лв.  “Има хора, които си позволиха да подадат възражения не до фонда, а до мен. А ние от министерството им казахме, че не сме пощенска кутия. Министерството на образованието и науката не може да повлияе по никакъв начин на възраженията. 1095-те екипи кандидатствали, са оценявани от над 400 рецензенти, 12 са експертните комисии”, обясни министъра казуса, който от седмица разбуни духовете в научните среди.
Игнатов коментира и проф. Кортенска като каза, че за това нещо са подадени всички документи в прокуратурата. “Предполагам, че тя ще бъде викана там тази седмица. Изведнъж се появи нейното име, свързано с над 30 рецензии. Когато пишеш рецензия, не можеш да направиш над 30 рецензии. Физически е възможно, но въпросът е в качеството”, подчерта образователният министър.
Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на фонда от проф. Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.