Мира Радева, МБМД: Партии под 2% са извън обществения интерес

Г-жо Радева, как ще коментирате случващото се в СДС?

Според социологията, партии под 2% са извън обществения интерес. Ако СДС и ДСБ се считат за важни – нека го покажат, ако обичат, на следващите избори. Това, което днес се случва в СДС, за съжаление е бавна смърт. Лидерите на десницата отдавна не са в час, поради което хората отдавна не им обръщат внимание. СДС и ДСБ съществуват, само за да пълнят медиите. Не може да претендираш да си активен участник в политическия живот и в управлението, при положение, че не можеш да си оправиш собствената къща. Това са едни хора, попаднали в серия от неразбории, които не се решават, а се създават нови и нови.

Очаквате ли спад в доверието към ГЕРБ – ваши колеги излязоха с такива данни?

Много сме далече от изборния ден. Възможно е да има спад в доверието на ГЕРБ и това е нормално в края на едно управление. Резервирана съм по отношение на констатациите, че се покачва потенциала към БСП, но не бих коментирала данни на колеги. Смятам, че ако към днешна дата се публикуват данни, това създава лош имидж на социологията, а и в момента катализира обществено напрежение. В навечерието на изборите МБМБ ще публикуваме нашите прогнози за изхода от тях.

Случаят „Венета Марковска“ как ще се отрази на обществените нагласи?

Мисля, че има по сериозни фактори по отношение на обществените нагласи – обеднелият джоб на българина и застиващата икономика.

Задава ли се зима на протести?

Не. Видяхме ги протестите – излизат 5 души и половина. Българинът отдавна е доказал, че е силен в критиката на маса. Факт е, че има от какво да се недоволства – забавеният икономически цикъл, например. Но е факт, че българинът рядко се изразява публично. И като че ли загуби доверието си в тези публични форми. Днешните протести са маргинализирани, организирани от шепа хора. Масата очевидно не ги възприема като нужни.


 


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.