Двоен стандарт спрямо арестуваните в Испания наши моряци

Посолството ни в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани всички права на задържаните за трафик на наркотици български моряци, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях.

Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци вече два пъти и преди един месец е отправил ново искане за посещение, за което все още не е получил разрешение.

Испанските власти не са предоставяли на посолството обвинителния акт или каквито и да било документи или информация, свързани с разследването и нямат задължение да го правят, доколкото посолството не е страна по делото, съобщават още от МВнР.

Корабът "Св. Николай" беше заловен на 13 август край бреговете на Испания с три тона кокаин. Екипажът беше задържан и в ареста попаднаха 21 българи. От самото начало испанските власти назначиха трима служебни адвокати и преводач на задържаните. Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните.

Междувременно БНТ съобщи, че екип от български разследващи е пътувал специално до Мадрид по делото със задържаните в Испания български моряци от кораба "Св. Николай".  Освен наблюдаващия прокурор по делото в България, там са били още наши следователи и служители от ГДБОП. Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита.

В постановлението за привличане под отговорност на капитана на кораба Иван Станчев пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин. Испанското разследване твърди, че българите трябвало да получат 180 000 евро, за да станат част от схемата за преноса на наркотика.

Припомняме, че на 22 август премиерът Бойко Борисов настоя българските моряци, които са арестувани в Испания заради превозването на 3 тона наркотик, да съдействат на полицията там и да си разкажат всичко. Министър-председателят се срещна с близки на задържаните, които потърсиха информация и съдействие.

“Колкото и да съм им ядосан, ето, пращам Цветанов. То вече стана като се спомене името на България – 3 тона, 5 тона 20 тона, еми…”, коментира Бойко Борисов. После препоръча:” “Всички да признават. Да казват – всеки, който каквото знае… сигурно са имали съмнения какво возят”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.