Дянков: В КЗК заплатата на малдши експерт е 1600 лева

В бюджетно време финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата, заяви с ирония пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, като допълни, че е свикнал с това. Той изнесе данни, според които младши експерт в КЗК взима 1600 лв., а това е повече отколкото взимат заместниците на Дянков. Финансовият минисър уточни, че няма да дава повече пари на КЗК. 

На обвиненията на Българския лекарски съюз по повод парите за здраве, Дянков рече, че  основната причина за състоянието на родното здравеопазване е липсата на реформи в сектора.
Вицепремиерът представи данни на Сметната палата за средствата, дадени за здравеопазване в мандата на предишния кабинет и на настоящото правителство.
„Разликата е огромна. Ние сме дали 2,765 млрд. лв. повече. На годишна основа близо 700 млн. повече това правителство дава пари за здравеопазване. Доволен ли е някой от здравеопазването? Не. Вицепремиерът обобщи, че всички са недоволни, но и той е недоволен, защото са дадени повече пари от настоящото правителство и резултатите липсват. Вчера от БЛС обвиниха финансовия министър, че пари от здравни вноски са отклонявани за покриване на други пера от бюджета, че бюджетът за здраве за следващата година е недостатъчен и не е ясно къде отиват парите, които остават в края на годината. От своя страна Дянков отхвърли обвиненията на съсловната организация, каза че средствата са в резерва и допълни, че по закон парите не могат да бъдат харчени за други дейности.
 Според Дянков, тактиката на БСП от 2009 г. – вдигайте дефицита колкото можете и харчете колкото можете – е погрешна. Той обвини комунистическото управление преди 10 ноември 1989 година за ниските доходи в страната.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.