Бушони, комисии и депутати

Прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев заради безхаберното летене по време на управлението на ГЕРБ. Така този човек се оказа единственият засега виновник за аеровоаяжите на Бойко Борисов и компания  към отговорни дела като рязане на лентички по частни предприятия и мурафет-софрите с Веждичката в някоя уютна ловна вила.

А какво е виновен Пенчо Пенчев, че е изпълнявал заповедите на министър-председателя, не е много ясно. Ясно е само, че ако на Бойко и Лили им се долети, Пенчев почва да хвърчи. Така де, няма как шефът на авиоотряда да натири шефа си на велосипеда.

По тази логика виновни са и Бистришките тигри. Щото Пенчев нямаше да разпореди самолета да лети за държавна сметка, ако не бяха третокласните ритнитопковци. Обвинение трябва да получи и телето Бойка, което, казват, също е хвърчало с правителствения самолет. Да се осъди и немедленно да се направи на кренвирши, за овчарките на г-н Борисов.

Подобен казус има и Филип Златанов-Тефтерчето. Човекът с онова знаменито тефтерче с инициалите вече е подсъдим затова, че е изпълнявал разпорежданията на Ц.Ц., Б.Б. и И.Ф. – този да се смачка, пък онзи да почака. Както ще почакат и Ц.Ц., Б.Б. и И.Ф., за да ги осъдят за някое от прегрешенията им. Така е, защото ние сме страната на бушоните. Все има някой бушон да изгори, ама с такава силна светлина, че забравяме кой всъщност е виновникът за аварията. В повечето държави по света след  скандал от сорта на „Ало, Ваньо“ ще падат премиерски глави, но у нас уволняват митничаря, правил проверката във фабриката на Мишо Бирата, самата фабрика фалира скоро след това, а самият Мишо Бирата умира мистериозно и в добро здраве.

Ние сме държава и на анкетните комисии. Прокуратурата погва Христо Бисеров – прави се анкетна комисия. Има изнесени в медиите данни за корупция на рандевуто между Бойко Борисов и Бисер Петното в Банкя – айде и тук една анкетна комисийка. Файдата обаче е никаква, като изключим театрото със заключеното с белезници Петно, което се разходи из парламента като кетчуп по нова покривка. Българските депутати, значи, обичат анкетните комисии. Пък кого ще туриш за началник на комисията – това е толкоз важно, че партиите ще се избият.

Но в същото време не дай си Боже катаджия да спре депутат или министър. Като видния антимонополист и депутат от БСП Явор Куюмджиев. И той човекът е в няколко важни комисии и подарява морал в комерсиални количества от националния ефир, но когато преди десетина дни катаджия го спря с 50 километра в час над ограничението, народният представител биде потресен. И Куюмджията ревна, сакън, как ще го глобяват, него депутата. Значи бай Пешо с ладата може да глобят, а бай Явор депутата – не. Абе, аланкоолу, заради тези 50 километра над ограничението се радвай на глобата. Щото реално трябваше да ти вземат книжката, пък карай си тогава колелото и си гледай знаците.

Ей такива са ни управниците – обичат комисийките, обичат бушоните, не обичат да си плащат за масрафа и много мразят да наричат нещата с истинските им имена. Ама ние сме бушони, щото си ги избираме. Пардон, не бушони, а балъци, дето си плащат глобите.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.