“Атака”: Бутаме кабинета, ако подкрепи санкции срещу Русия

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутатът Венцислав Лаков обявиха поотделно, че партията ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим. Сидеров излага тази си позиция в интервю агенция Ройтерс, цитирано от български електронни медии. Лаков е цитиран от ИТАР-ТАСС.

Националистическата партия държи баланса на властта в българския парламент и нейната заплаха е краен пример за вътрешния натиск срещу европейските правителства относно позицията им към най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада след края на Студената война. Ако тази партия се обяви срещу правителството на малцинството на премиера Пламен Орешарски, това може отново да тласне България към политическа нестабилност, отбелязва агенцията.

Според Ройтерс позицията на българските лидери относно кризата в Украйна е особено колеблива – от една страна се стреми към по-силно интегриране в ЕС, а от друга е почти изцяло зависима от руските енергийни доставки. Освен това мнозина българи са дълбоко привързани към Русия.
Шумният критик на САЩ и българското членство в НАТО “Атака” е единствената българска партия, която открито приветства интервенцията на Русия в Украйна. “Ако сегашното българско правителство ги подкрепи (по-строгите санкции), аз ще заема линия на твърда опозиция към него и ще работя за неговото сваляне”, казва Волен Сидеров в интервюто, дадено в офиса му в София. – “Тогава ще трябва да си зададем въпроса какво правителство и какво мнозинство ще дойде след това, дали то ще бъде същото, или ще бъде променено”, допълва депутатът. По думите на Сидеров избирателите “трябва да се събудят и да разберат, че правителството на България трябва да има “независима политика” и че трябва да бъде сложен край на “колониализма”, в който бе вкарана България.
Сидеров повтаря позицията си, че България трябва да наложи вето на евентуални нови санкции на ЕС срещу Русия.
Докато “Атака” заплашва да изтегли подкрепата си за правителството, управляващите социалисти също рискуват да разгневят избирателите преди европейските избори през май. Тези избори са тест за оцеляването на правителството, което преодоля успешно три вота на недоверие откак пое властта през миналата година, припомня Ройтерс.
Българската партия „Атака” е готова да инициира оставката на правителството на страната, ако то въведе допълнителни санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. Това заяви депутатът от българския парламент Венцислав Лаков в разговор с кореспондент на ИТАР-ТАСС.
„Ако сегашното правителство подкрепи въвеждането на допълнителни санкции, то ние ще поискаме неговата оставка”, заяви Лаков, като изтъкна, че България трябва да бъде по-независима в отстояването на собствените интереси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.