Бебе почина при домашно раждане

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско. Това съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от агенция „Фокус”.

Раждането е започнало през нощта, но родителите не са позвънили на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността. Първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 6 ч. сутринта. На място лекарите установили, че 24-годишната майка е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в болница за наблюдение.

Д-р Георги Паздеров обяви категорично против правото на майките да раждат в домашни условия по свое желание."Категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции", заяви акушер-гинекологът.

"Няма нищо положително в раждането в домашни условия", категоричен е и д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Медикът допълни, че е за забрана на ражданията в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение.

В момента българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения. Лекари и акушери, които асистират при домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи, само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица. Забрана за асистиране има в Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария.

За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения, коментира пред „Фокус” и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край", каза министър Десислава Атанасова. Тя смята, че узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процедурата, а ще се повиши и рискът от усложнения, чието лекуване също струва много скъпо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.