“България за гражданите” иска спиране на избора на главен прокурор

В писмо до Висшия съдебен съвет Сдружение "България на гражданите" настоява за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, както и на процедурите за всички останали ключови длъжности в съдебната система, съобщава „Правен свят”. Причината е, че не е конституиран и няма все още работещ Обществен съвет към ВСС, чието създаване бе обявено първоначално в мерките на министъра на правосъдието Диана Ковачева и залегнало в Правилника за дейността на ВСС.

"Изборът на ключови фигури в съдебната система като тази за директор на Националната следствена служба или за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор без утвърден и работещ механизъм за гражданско участие, представлява недвусмислен знак, че новият ВСС продължава линията на стария на имитиране на съвместна работа с гражданските организации", се казва в писмото на Сдружението.

ВСС: Предвидили сме прозрачна процедура

От "България на гражданите" настояват ВСС да спре стартиралите процедури и да не предприема действия по откриване на нови процедури за избор преди сформиране на Обществен съвет при комисията по публична комуникация към ВСС и установяване на компетентността, формата, съдържанието и средствата на съвместна дейност в областта на гражданското участие и контрол върху дейността на институциите.

Адвокат Георги Атанасов от Сдружение "България на гражданите" прогнозира в предаването на БНР "Неделя 150" , че мнозинството във Висшия съдебен съвет планира бърза процедура за избор на удобни кандидати на ключови магистратски места. Атанасов прочете упоменатото писмо, което оповести като декларация на Сдружението. „Категорично твърдя, че трябва да се направи експертиза на електронната система за гласуване на ВСС , преди каквито и да било избори”, каза адв. Георги Атанасов.

В отговор на изложеното от адв. Атанасов в предаването "Неделя 150", Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет заяви: „ВСС се стреми максимално да изпълнява своите конституционни и законови задължения. В рамките на един месец, колкото и да не се харесва на някои, успяхме да изберем в срок директор на Националната следствена служба и да не оставим без ръководител прокуратурата”.

Предвидили сме една прозрачна процедура за избор на главен прокурор, достатъчно разтеглена във времето, за да могат гражданските организации да зададат въпросите и към всички кандидати, кача още магистратът.

Попитан докъде се е стигнало в конституирането на Граждански съвет към ВСС, Ясен Тодоров каза, че са направени стъпки в тази посока и в най–скоро време Съветът ще стане факт.

Гражданите – с достъп до Конституционния съд?

Идеи за възможни промени в конституцията са обсъждани от движение "България на гражданите", но все още не гласувани като решение от Националния съвет. Това обяви във Варна Даниел Вълчев, който е член на НС на партията, цитиран от „Дарик”. Той допълни, че сред тях има такива, които може би ще изискват Велико народно събрание.

Да бъде дадена възможност на българските граждани да отправят индивидуална конституционна жалба и при определени условия да сезират Конституционния съд, държат от "България на гражданите". Вълчев посочи още, че е добре да отпадне парламентарната квота за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Според него тя не води до нищо добро и винаги се получават партийни уговорки.

Не знам дали Марковска ще остане член на Конституционния съд, но със сигурност няма да остане зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), прогнозира Даниел Вълчев. По думите му въпросът не е дали един определен човек ще бъде избран за член на Конституционния съд, а че правителството иска да освободи място за зам.-председател на Върховния административен съд. „Това е този, който отговаря за петчленните състави, т.е. за окончателното решаване на делата", обясни Даниел Вълчев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.