Тони Абът е уверен, че сигналите са от черната кутия на изчезналия Boeing-777

Австралийският премиер Тони Абът изрази увереност, че сигналите, засечени в зоната на издирване на малайзийския самолет, са от черната му кутия, съобщи БНР. Медията цитира Абът, който казва: „Стеснихме много зоната на издирване и сме много уверени, че сигналите, които засичаме са от черната кутия на полет MH 370”.
Абът казва още, че сега основната цел е да са извлече колкото може повече информация преди сигналът да изчезне.
Във вторник участниците в операцията по издирване на изчезналия малайзийски “Боинг” в Индийския океан засякоха нови сигнали, които може да идват от “черната кутия” на самолета. Според Ангъс Хюстън от ВВС на Австралия, отговарящ за координацията на международните усилия по издирване на самолета, във вторник са уловени два сигнала, първият от които с продължителност около пет минути, а вторият – седем минути. Според него останките от самолета ще бъдат открити до няколко дни.

Корабът на австралийските военноморски сили Ocean Shield през уикенда засече импулсни сигнали, подобни на тези от “черна кутия”, а британският хидрографически кораб Echo и китайският Haysyun – 01 регистрираха такива сигнали предишния ден.

Издирването на лайнера на “Малейжа еърлайнз”, в което участват 26 държави, според специалистите ще се превърне в най-скъпото в историята на авиацията. Вече са похарчени 44 милиона долара, а краят на търсенето не се вижда. Общата стойност на операцията може да достигне няколкостотин милиона долара.

Малайзийският “Боинг”, който извършваше полет от Куала Лумпур за Пекин на 8 март с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда, изчезна от радарите около два часа след излитането си от столицата на Малайзия.

В авиацията черна кутия се наричат записващите устройства, които съхраняват всички данни за полета на самолета. В случая става въпрос за журналистическа интерпретация, тъй като въпросните устройства обикновено са оранжеви на цвят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.