Калфин: В момента преговорящите си мечтаят, важно е коалиционното споразумение

Да, кабинет ще има. Не заради преговорите, а по други причини. В момента преговорите приличат на писма до Дядо Коледа, които преговарящите пишат. Всеки слага на масата всичко, за което си мечтае, и го пише в това писмо. А какво ще му донесе като подарък Дядо Коледа, после ще видим. Така коментира бившият вицепремиер Ивайло Калфин преговорите за правителство. Пред economic.bg той казва, че в момента всеки иска да излезе и да каже публично какво мисли за управлението.

“Няма обструкции, цари мир и любов. От тези разговори определено не става ясно какво би правило следващо правителство. Сигурно ще има втори етап на преговорите, защото тази коалиция, преди да се създаде, трябва да публикува коалиционното си споразумение, от което да стане ясно какви ангажименти ще се поемат и за какво ще им гласува доверие парламентът. В Германия сега привършва това упражнение. Според мен говоренето в момента компенсира факта, че в периода на предизборната кампания така и не се разбра кой какво предлага. Сега публично се изсипаха по един чувал пожелания, стана ясно какви са идеите на партиите и всичко ще добие смисъл, като се оформи документ за управление”,смята Калфин.

Според него има възможност пенсиите да растат и това трябва да се случи, но трябва да става, като се спазват определени принципи. “Последните две години пенсионната система беше смачкана на практика с вдигане само на минималните пенсии, което доведе дотам, че 50% от пенсионерите взимат една и съща пенсия. Добавките от 40, 50 и 120 лв. са объркващи, защото са временни мерки и не решават дългосрочно проблемите. Трябва да се върнем  към смислена пенсионна система, която да следва определена логика и  да се знае кое защо се случва, както и да има някаква предвидимост при увеличението. Това, което заложих през 2016 г. сега ще възстановява- да не става увеличението автоматично, а да се увеличи коефициентът за стаж”, коментира Калфин.

Бившият вицепремиер в две правителства анализира, че не вярва БСП да поднесат изненада, защото имат 26 депутати и това е единственият им шанс да участват в управлението. Освен това Корнелия Нинова в момента държи цялата власт. “Може и да има всякакви приказки срещу нея, но тя си управлява. Не е ясно обаче колко ще е стабилна подкрепата им за кабинета за в бъдеще. Виждам тенденция БСП да се насочва към най-тежките министерства – социалното и здравеопазването. Имам притеснението, че в някакъв момент самата партия може да реши, че не може да изпълнява задачите в тези тежки и напрегнати области. Ако нямат добра подкрепа на парламента и правителството, те няма как да се справят”, обобщи Калфин.      

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.