Първанов призовава Станишев и Борисов да дебатират идеи и програми

Призовавам Сергей Станишев и Бойко Борисов на идеен дебат, за да видим ясно каква управленска програма се крие зад идентификацията на всяка една от нашите формации. Това заяви в предаването „Тази събота“ по БТВ президентът Георги Първанов (2002-2012), който уточни, че той и представителите на АБВ са готови да водят такъв идеен дебат на всички политически равнища.

АБВ е гражданска коалиция, която ще стъпи на солидна политическа основа. Инициативата вече е получила потвърждение от няколко партии, чрез които ще участва на предстоящите избори за европарламент, посочи Георги Първанов. За сега имената на партиите, които ще сформират коалиция с името АБВ, остават тайна. Причината е политическият натиск, който може да бъде оказан срещу тях, обясни той.

Има масово преливане на гласове и симпатизанти от БСП към АБВ в редица региони. АБВ е отворено в много широк спектър към избиратели от център-ляво до център-дясно. Това предполага, че влизаме в директна конкуренция с ГЕРБ, дори с Реформаторския блок, каза още Георги Първанов.

Той заяви, че за момента АБВ ще продължи да се развива като гражданска коалиция и изрази надежда за солидна политическа подкрепа, т.е. достатъчно партии, които да дадат на движението формалното основание за регистрация.

„След това и гражданите, и партиите ще преценят какво да бъде бъдещето на коалицията. Има няколко партии, които вече са потвърдили участието си, но няма да ги спомена преди да сме подписали коалиционното споразумение”, каза Първанов.

По думите му листата на АБВ за евроизборите е готова на около 80%, но ще бъде обявена след като водещите политически сили направят своите заявки за кандидат евродепутати. Първанов подчерта, че в лицето на Ивайло Калфин АБВ първа е издигнала своя водач на листа.

Георги Първанов отговори и на журналистически въпрос, свързан с разразилите се в парламента скандали около отхвърленото предложение на ДПС за разрешаване на агитация на майчин език. Според него подобни опити за заигравания с етническата карта са изключително опасни, а тяхната основна цел е стягане на електората на ДПС и на някои крайни националистически формации.

Първанов отговори и на въпроси, свързани с взаимоотношенията между АБВ и БСП, както и на отправените към него „съвети“  от членове на ръководството на левицата да напусне партията.

„По-честната игра е БСП да напуснат или да бъдат отстранени онези, които изневериха на принципите си, които изневериха на ангажиментите си към избирателите, онези, които подмениха ценностите в партията. Това е нейното ръководството“, посочи Първанов.

Според него ръководството на БСП е престанало да зачита организационния правилник и ред в партията.

“От демократизма на БСП не е останало нищо“, категоричен бе Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.