ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе до месец по делото за отказаните СРС-та срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който в момента е председател на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов се яви на днешното съдебно заседание, като обясни, че застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях и е уверен, че ще възтържествува справедливостта.

“Винаги съм се ръководел от закона. Вярвам в справедливостта на ВКС и вярвам, че законът и справедливостта ще възтържествува”, каза Цветанов. Като негови защитници се явиха адвокат Менко Менков, който е и защитник на Цветан Василев и неговата фирма “Бромак” по делата срещу КТБ и германецът Ханс-Петер Ул.

Менко Менков поиска клиентът му да бъде оправдан напълно, като изтъкна, че Цветано е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него. Адвокатът за пореден път критикува българската съдебна система. Менков коментира, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция.

Както е известно СГС осъди Цветанов на 4 години лишаване от свобода за това, че е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата това се е случило, след като Цветанов на 6 пъти е отказал да се използват специални разузнавателни средства срещу Тодоров. Тази присъда и мотивите към нея бяха потвърдени на втора инстанция от САС.

Според прокуратурата правата на един вътрешен министър по разрешаването на СРС са всъщност задължения, които имат императивен характер и на практика законът не дава право на министъра да отказва прилагането на СРС. В този смисъл прокуратурата определя действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт в действията на независимата съдебна власт.

В годините, когато бе вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветанов многократно критикува работата на съдебната система, както и действията на отделни съдии.

На 29 май 2014 година, след произнасянето в СГС на 4-годишната ефективна присъда германският защитник на Цветанов Ханс-Петер Ул обяви, че още преди 10 съдебни заседания получил информация от достоверни източници, че върху съда се оказва натиск.

“Надявахме се, че съдът, както е нормално за всяка една правова държава, ще остане независим и няма да се подаде на този натиск и ще оправдае Цветанов. Според мен съдът не удържа на натиска. Вие сте свидетели, как съдията с треперещи ръце прочете присъдата. Аз наистина съм уплашен от състоянието на правовата държава в България”, коментира юристът без обаче да уточни от кого идва този натиск.

Самият Цветанов тогава заяви, че всъщност тръгнал към съдебната зала доста песимистично настроен за ефективността на българският съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.