Осма поредна класация на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа

За осма поредна година новинарска агенция SeeNews ( www.seenews.com) публикува класацията си на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа SEE TOP 100.

SeeNews TOP 100 SEE ( www.top100.seenews.com) класира компании, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна Гора на база общи годишни приходи. Изданието включва три основни класации: TOП 100 Компании, TOП 100 Банки и TOП 100 Застрахователи, както и допълнителни класации, интервюта и анализи на най-динамичните сектори и пазарните тенденции в Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Свитото потребление, слабият износ и ограниченото кредитиране продължават да оставят своя отпечатък върху финансовото представяне на компаниите в ЮИЕ през 2014 г. Закъснелите структурни реформи допълнително натоварват икономиките в региона, които не успяха да се възползват в пълна степен от ниските цени на петрола на международните пазари и възстановяването на еврозоната и да неутрализират последствията от руско-украинския конфликт. Като изключение от общата картина се откроява Румъния.

Както общите приходи на 100-те най-големи компании в региона, така и общите им нетни печалби спадат. Сред основните губещи са големите енергийни компании, коитo, очаквано, продължават да доминират в класацията.

Производителите на автомобили и автомобилни части с всяка изминала година се изкачват на по-високи места. Неслучайно и за първи път откакто SeeNews започна да публикува своята класация SEE TOP 100 преди осем години, победителят в основната класация не е петролна и газова компания, а производител на автомобили. Dacia, собственост на френския гигант Renault, измества OMV Petrom от лидерското място в класацията и този пробив е симптоматичен за промените в индустриалния пейзаж в региона.

Изданието включва и ексклузивно интервю с Томас Телма, регионален директор за Европа и Централна Азия на Международната финансова корпорация, за предизвикателствата, пред които е изправен регионът. Отделен раздел, посветен на иновациите, съдържа интервю с Майкъл Пайер, регионален мениджър за Югоизточна Европа в IBM, за рисковете пред бизнеса, свързани с IT сигурността.

Пълното съдържание на изданието SEE TOP 100 е на Ваше разположение на: www.top100.seenews.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.