САЩ и Великобритания категорични, че отхвърлят резултатите от референдума

САЩ ще отхвърлят резултатите от референдума в Крим. Това заяви на Владимир Путин в  телефонен разговор късно снощи президентът на САЩ Барак Обама . Той е категоричен, че Съединените щати отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, съобщи АП.

Американският президент предупреди, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.  “Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си”, гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.
Обама настоя Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Американският президент е поискал още Путин да подкрепи разполагане на международни наблюдатели, за да съдействат за предотвратяване на насилие в Украйна, която се готви за избори през пролетта, посочва АП.

Великобритания пък нарече фарс вчерашния референдум в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него, предаде Франс прес.

Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. “Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони”, добави говорителят.

Канадският премиер Стивън Харпър също посочи, че референдумът в Крим е нелигитимен. “Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол”, каза Харпър.  “Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати”, посочи канадският премиер в декларация.

Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията. Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство  пък призовава Русия да не анексира Крим, заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той.

Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник “Никей”.

Официалната позиция на ЕС ще бъде обявена днес, когато съветът на ЕС по външни работи ще заседава в Брюксел. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани.

Източник: Vesti.bg

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.