95% избраха Крим да се присъедини към Русия

Деветдесет и пет процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС.

Това сочат първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини.

Жителите на полуострова гласуваха масово и избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия. Премиерът на  Крим – Сергей Аксьонов, приветства вота като „историческо решение“.

Кримският референдум се състоя, жалби няма, съобщи ръководителят на комисията по референдума Михаил Малишев. Референдумът в Крим съответстваше на международните норми и изцяло отговаряше на демократичните процедури, заяви пред ИТАР-ТАСС ръководителят на мисията от международни наблюдатели Матеуш Пискорски от Полша. „Наблюдателите стигнаха до извода, че всичко отговаря на необходимите стандарти“, допълни представителят на Европейския парламент, гръцкият депутат Харалампос Ангуратис.

Милион и половина избиратели имаха право на глас днес в автономната република. Те трябваше да изберат между интеграция с Русия и разширена автономия в рамките на Украйна.

Още преди затварянето на секциитена площад „Ленин“ в центъра на Симферопол  започна огромен митинг, върху сграда на местното самоуправление беше проектиран светещ надпис: „Ние сме в Русия“, а в Севастопол, където също се проведе референдум, се развя руското знаме.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.