Янукович обяви предсрочни избори

В Украйна ще бъдат произведени предсрочни президентски избори, ще бъде формирано правителство на националното единство и ще бъде върната конституцията от 2004 г., се посочва в изявление, публикувано на сайта на президента Владимир Янукович, предаде ИТАР-ТАСС. “В тези трагични дни, когато Украйна претърпява толкова тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадата, считам за мой дълг пред свещената памет на загиналите да кажа, че няма нищо по-важно от човешкия живот.
За това обявявам стъпките, които трябва да се направят, за да възстановят спокойствието и да се избегнат нови жертви в конфликта”, казва президентът.
“Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на конституцията от 2004 г., ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република”, се казва в изявлението.
“Като президент на Украйна и гарант на конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог в името на съхранението на спокойствието и спасяването на човешкия живот, в името на мира на нашата земя”, казва в заключение Янукович. По-рано днес украинският Парламент се събра на заседание, на което разглежда въпроса за приемане на конституционна реформа. Заседанието, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от вчера, бе прекъснато за един час по предложение на опозиционния лидер Арсений Яценюк. След като председателят Владимир Рибак обяви почивката обаче между депутатите в Радата настана хаос и няколко депутати си размениха удари След това Рибак напусна залата, но част от депутатите продължиха дебата.
Сутринта украински демонстранти откриха стрелба по милиционери в Киев в района между площад “Независимост” и сградата на Върховната рада, съобщи Ройтерс, като се позовава на органите на реда. “Участници в масовите безредици откриха огън по служители на милицията и се опитаха да си пробият път към сградата на Парламента”, заяви милицията. В изявлението не беше посочено дали служителите на реда са отвърнали на стрелбата или са се опитали да удържат протестиращите. Беше и обявено, че броят на убитите при сблъсъците и стрелбата в Киев от вторник достигна 80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.