Във „Фейсбук” обидени майки обмислят отказ от 50-те лева

От Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” се обявиха срещу подоходния критерий, по който освен детските добавки, сега ще се отпуска и еднократната помощ от 50 лева за майките на деца от 1 до 2 години. Първоначално служебното правителство обяви, че тази помощ ще бъде дадена на всички около 40 000 майки, които получават по 240 лв. на месец от НОИ, но след това беше решено по 50 лева да се отпуснат само там, където доходът на член от семейството не надхвърля 350 лева.

„Тази мярка може да се определи като кратко усмихване към най-нуждаещите се и то с неясен подтекст. Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” е против този критерий за детските. Считаме, че всички деца трябва да получават детски добавки. В случая същото е и за тази еднократна помощ през втората година” коментира пред Дарик зам.-председателят на сдружението Саня Конакчиева. Тя цитира коментара на един синдикалист, според когото това е опит да се гаси пожар с капкомер. По думите на Саня Конакчиева, вече е ясно, че служебният кабинет не разполага с правомощия и особени възможности за решаване на проблемите на децата и родителите, но Сдружението се надява, че следващият парламент ще постави на дневен ред тези въпроси и ще ги реши.

Появиха се някои идеи в социалните мрежи демонстративно да бъдат върнати тези пари, защото някои майки приемат това като обидно, каза още Саня Конакчиева. Според нея е обидно майчинството през втората година след раждането да е с 1 лв. под прага на бедност и със 70 лв. по-малко от минималната работна заплата. Конакчиева е категорична, че пари има и посочи, че от парите които се изплащат за майчинство за 9-месечието на 2012-а в НОИ са спестени 24 млн. лв., но това се крие от хората.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.