SMS протест срещу мафията във фонд „Научни изследвания”

Днес, макар и в Гърция, премиерът Борисов вероятно ще получи стотици SMS-и от гневните млади учени, протестирали по обед край фонтана пред президентството срещу нередностите във фонд „Научни изследвания” и некомпетентното, според тях, управление на министерството и фонда.

В кратките телефонни съобщения до Бойко Борисов научните работници искат от министър-председателя  да спре безобразията във фонд „Научни изследвания” (ФНИ), както и уволнението на министъра на образованието Сергей Игнатов и на Христо Петров и Рангел Гюров от ръководството на ФНИ.

Учените се надяват, че Борисов все пак ще намери време да прочете SMS-ите и да вземе отношение по тях.

Кордон от полицаи бе разгърнат пред президентството по цялото продължение на сградата. Протестиращите – около 200 човека –  пускаха музика и пяха на високоговорител – „We are the champions” и „Hit the road Jack”.

Според един от организаторите на протеста – доц. Виктор Атанасов от Физическия факултет на Софийския университет, безобразията във фонда обричат българската наука и развитието на младите учени. Според него 80% от раздадените субсидии на последната сесия на фонда, са незаконни. Атанасов е на мнение, че единственият шанс за преодоляване на проблемите във фонда е да бъде освободено неговото ръководство.

Виктор Атанасов твърде, че шефът на ФНИ Рангел Гюров заема този пост незаконно, тъй като при назначаването му все още не е бил професор.

Директорът на фонда Рангел Гюров е защитил професорската си титла на 23 октомври тази година, съответно в България той става професор не по-рано от 23 ноември, твърди доц. Виктор Атанасов.

Организаторите на протеста са внесли декларация до Висшия административен съд, в която защитават твърдението си, че Гюров не може да бъде директор на фонд „Научни изследвания”.

Проблемът е и политически, защото миналата седмица се видя, че министърът има защита от парламента, коментира Виктор Атанасов. Доцентът припомни, че 1200 души с докторска степен са се подписали в петиция, която в друга европейска държава е щяла да бъде разгледана мигновено. По думите на Атанасов в скандала с фонд „Научни изследвания” обществото е манипулирано и има лов на вещици.

Протестиращите учени са подготвили подарък за Коледа, който ще внесат на Министерски съвет, каза пред журналистите Гергана Гергова, която е сред организаторите на протеста. Става дума за чувал за боклук с намачкани листове хартия, което според Гергова олицетворява научните трудове на Рангел Гюров. Жената показа страница от доклад на Гюров пред конференция във Варна. В доклада Гюров е написал т.нар. „Закон на Гюров – Нютон”, като при това разглежданият закон на Нютон е сгрешен.

По време на протеста си младите учени скандираха:” „Оставка”, „Мафия”, „Искаме наука, не искаме боклук”, „Всеки ден ще е така до победата”. Виждаха се плакати с надписи:„Лъжепрофесори самозванци ни учат, ни управляват”, „Пари за наука няма. Пари за лъженаука – 15 млн.”, „С големи суми – големи зулуми”, „Спрете да крадете парите за наука”.

Това е вторият протест на младите учени. На 5 декември около 200 от тях участваха в митинг пред сградата на МОНМ и скандираха: „Мафия” и „Оставка”.

Както komentator.bg вече информира, управляващото мнозинство в Народното събрание отказа да сформира временна анкетна комисия, която да разследва скандалите във фонд „Научни изследвания” и се задоволи с изслушването на Рангел Гюров от ресорната  парламентарна комисия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.