Укротяване на депутата

Даниел Георгиев – депутатът от ГЕРБ, който първо си подаде молба за напускане на партията,  след часове си я оттегли обратно. Конвоиран от Красимир Велчев и Цецка Цачева, избягалият за малко Георгиев призна публично пред журналистите в парламента, че иска и остава в ГЕРБ. Без да даде смислени обяснения защо първо пуска молба, а после я оттегля.
Какво толкова се случи в рамките на няколко часа, че поривът на народния избраник бе така укротен?
Най-възможната версия е, че внезапното осъзнаване на Георгиев колко обича ГЕРБ, е свързано с един доклад в комисия „Антимафия“ в този парламент за имотните сделки на фамилията му.
Даниел Георгиев е син на Георги Георгиев, дългогодишен кмет на Ботевград и  преди време в редица медийни публикации беше отразено тяхното имотно състояние. Та въпросната парламентарна комисия търсеше отговори по три основни въпроса – за бившите военни имоти на територията на Ботевград, прехвърлени безвъзмездно от кабинета през 2005 г., за обществените поръчки на общината в областта на строителството, за имотното състояние на кметската фамилия. Георгиев сключва 16 сделки с общинско имущество като те не са отразени в имотната му декларация при встъпването му като депутат.
По-късно НАП заяви, че не е открила несъответствия между имуществото и доходите на Георгиев, което изобщо не попречи казусът да си виси в пространството.
Както и да се гледа на случая с почасовия бунт на Георгиев, в крайна сметка се налага изводът, че именно със заплахи един депутат може да бъде държан на къса каишка. И напълно обяснява нелогичното поведение на Георгиев, който не се държи като 37 годишен зрял мъж, а като разбунтувал се тинейджър, озаптен набързо с няколко шамара. Или като пиян морков.
Случаят с Георгиев само потвърждава тезата, че депутат  се става не с професионални качества, а със зависимости, за да може да бъде управляван. Тъжен факт.
И това е работещият модел у нас, който осигурява спокойствие на статуквото и буди отвращение в избирателите.

1 Comment

  1. Сигурен съм, че така е не само в ГЕРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.