„БМФ Порт Бургас” инвестира над 20 млн. евро през 2014 г.

Инвестиционната програмата на „БМФ Порт Бургас” ЕАД предвижда през 2014 г. в обновяване на инфраструктурата и техническите съоръжения да бъдат вложени над 20 млн. евро. Дружеството е концесионер на пристанищните терминали „Бургас изток – 2”, „Бургас Запад” и Складова база „Лозово” /сухо пристанище/. Това съобщи на пресконференция в порта кап. Жорж Дерелиев – изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас”.
И в трите си концесии то встъпи с устремни крупни инвестиции и гъвкав мениджмънт. Ръководството на „БМФ Порт Бургас” счита, че с бързата модернизация на съществуващата инфраструктура и цялостното обновяване на техническия парк пристанището ще достигне максимален капацитет за обработка на товарите и ще се превърне в най-предпочитания и конкурентен черноморски порт. От отдаването на концесия досега товарооборотът в терминалите е увеличен два пъти, в сравнение с годините, когато са били държавна собственост.
През последните месеци в пристанището са подготвени специални площадки за складиране на тежки товари с обща площ 250 хил. м и са доставени два нови тежкотоварни 100-тонни мобилни крана, в които дружеството инвестира над 6 млн. евро. С крановете ще се извършват и товаро-разтоварните дейности на тръбите, предназначени за подводната част на газопровода „Южен поток”. Закупени са нови влекачи и ремаркета с голяма товароподемност. Изработени са специални захватни устройства, необходими за товаро-разтоварните операции на тежки товари.

„БМФ Порт Бургас” е една от базите на проекта за европейския газопровод „Южен поток”. Част от тръбите, необходими за изграждането на морския участък на газопровода, ще бъдат складирани и съхранявани в специални помещения и площадки на терминала.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.