Тома Белев: Решаваш ли проблемите с юмруци – стани охранител, а не висш държавен служител

Г-н Белев, как ще коментирате назначението на Емил Иванов за областен управител на София-област?

Г-н Орешарски трябва да излезе и ясно да заяви дали г-н Иванов е бил съден или не. Не отричам правото на всеки гражданин, след като минат 5 години, досието му в съда да бъде заличено. Но ако г-н Емил Иванов е съден за това, за което пишат всички медии, логично е да си зададем въпроса: Така ли ще се управляваме? Хора, които пребиват други хора, даже да са се ракаяли – нямат място в управлението на държавата. Когато си свикнал да решаваш проблемите с юмруци , не можеш да бъдеш висш държавен служител. Можеш да бъдеш охранител. Най-малкото е въпрос на възпитание.

Протестите продължават втори месец. Не трябва ли да бъдат излъчени конкретни лица с конкретни искания?

В момента искането е едно и то е просто – оставка на правителството на Пламен Орешарски. Това искане не се нуждае от специални говорители. Ситуацията е такава: има едно обществено искане, което е морално и едно правителство, което е сгрешило, но не иска да си подаде оставката. Въпросът е морален. Спорът е за ценности. Оставката на правителството би означавала, че всички ние приемаме общоевропейската ценност, че когато си сбъркал, трябва да се оттеглиш от властта. Повечето правителства и политици го правят. За българските политици очевидно е трудно да постъпят достойно.

За да се проведат избори при нови условия, трябва да се промени Изборният кодекс. Възможно ли е това в сегашния състав на парламента?

Съмнявам се. Не вярвам, че сега представените политически сили в Народното събрание ще си направят харакири и ще променят изборните правила по начин, който няма да устройва тях самите. Партиите са заинтересовани от запазване на статуквото. От тази гледна точка, те нямат полза от защита на гражданските протести. Сегашният Изборен кодекс е направен така, че нарушава правата на партиите извън парламента и на гражданите в правото им на свободен парламентарен избор.

Ако хората отново не излязат да гласуват и статуквото се запази, какво ще се случи – нови протести?

Правителствата на Костов, на Сакскобургготски, на Тройната коалиция бяха излъчени от вот, зад който стояха една трета от българските избиратели. Правителството на Бойко Борисов е излъчено от една четвърт. Кабинетът на Орешарски е с една пета представителност от гласовете на българските избиратели. Законите в момента се приемат с 62 депутатски гласа, което е една десета от всички избиратели. Това показва една абсолютно дълбока криза в т. нар. представителна демокрация. Не считам, че тя трябва да бъде реанимирана. Затова не считам, че е толкова важно да бъде променен Изборният кодекс. По-важно е да се гарантира участието на гражданите в процесите на вземане на решения в държавата. Това е така наречената пряка демокрация.

Как може да се постигне тази промяна?

Трябва да се гласува в парламента – чрез промяна на множество правила и закон. Не вярвам обаче, че това ще се случи. Но това е единственият път за промяна – трябва да проработи пряката демокрация, да се даде възможност гражданите да участват пряко в политиката и в процесите на взимането на решения. Гражданите трябва да имат право на конституционна жалба, да имат право да внасят законопроекти в парламента и редица други права. Всъщност, това не е проблем само у нас, това е проблем в цяла Европа. Няма логика гражданите да вменяват права на избраните народни представители, а самите граждани да не могат да се ползват от такива права. Ако пряката демокрация проработи, никой няма да се натиска да влиза в политиката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.