Избори в края на юли са възможни, твърди Борислав Цеков

Провеждането на предсрочни парламентарни избори в края на юли или първата неделя от август е напълно възможно, твърди председателят на движение “Модерна България” Борислав Цеков пред Дарик. По думите му трябва да се направи минимална промяна в Изборния кодекс, която може да отнеме няколко часа на парламента. Според Цеков не е подходящо изборите да са през “отпускарския” август, но няма пречка да са през юли.

Ето и необходимите, според Цеков, стъпки за провеждането на извънредни парламентарни избори в края на юли.

На първо място, нужен е консенсус, че трябва да има бързи избори.

Второ: След като кабинетът подаде оставка до края на седмицата, президентът да извърви в ускорени темпове процедурата за връчване на проучвателни мандати на парламентарните групи, като тя може да се извърви в рамките на два-три дни, ако партиите се отказват веднага от мандата. Така на четвъртия ден след оставката на правителството президентът може да издаде указ за разпускане на Народното събрание и провеждане на избори до два месеца, тоест възможните неделни дни са 27 юли или 3 август.

Трето: Преди да се разпусне парламентът, са нужни няколко промени в Изборния кодекс – скъсяване на някои срокове, както и да се каже, че районните и секционни избирателни комисии от евровота ще действат и за предсрочните парламентарни избори. Към техния състав трябва да се прибавят представители на онези партии, които по силата на резултатите от евровота имат право да са представени в комисиите – влиза ББЦ, а трябва да отпадне НДСВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.