Таско Ерменков: Няма да има покачване на цените на ток

„Покачване на цените на тока в ценовия период, определен от ДКЕВР, до юли догодина, няма да има. Всякакви приказки за шоково поскъпване нямат никакво основание”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от левицата и член на Комисията по енергетиката Таско Ерменков. Той коментира и  внесеният в петък в парламента проект за изменения в Закона за енергетиката. Според Ерменков, целта на промените е цените на тока да се задържат и да няма повишаване, а задачата, която си поставят вносителите – да изчистим системата и да премахнем неприсъщите и разходи.

Таско Ерменков декларира категоричното намерение на управляващите да се прочисти енергетиката от вредните практики и да се получат онези резултати, които ще помогнат и на хората, и на индустрията, и на самата енергетика да бъде прозрачна.

„Когато в една система има дисбаланс, трябва да се осъществят промени, така че цялата  тежест да се разпредели по цялата верига – производство, разпределение, потребител. Няма как да продължава практиката цялата сметка да бъде на гърба на потребителя”, заяви Ерменков. Той представи три мерки за постигането на този баланс: ограничение на гарантираните печалби на ЕРП-тата, предстоящите  разговори с производителите на скъпа енергия и продажбата на квоти за въглероден двуокис на борсата.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.