Мая Манолова: Забавлявам се с депутатите на ГЕРБ – 10 грешки в 2 изречения

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е да спаси кожата на президента Росен Плевнелиев. Този законопроект може да бъде кръстен „За кожата на един президент”. Това каза пред журналисти в парламента депутатката от Коалиция за България Мая Манолова, демонстрирайки, че е гледала на времето филма на Ален Делон „За кожата на едно ченге”. Според Мая Манолова, с проекта си ГЕРБ няма да спасят президента, защото сламката, която му подават, е толкова тънка и крива, че определено ще се скъса и ще го потопи окончателно.
„Това е един от най-нескопосаните законопроекти, който изобщо е внасян в Народното събрание. Аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ – 10 грешки в две изречения”, каза още Мая Манолова. По думите й, ако бъде приет в този вид, проектът на ГЕРБ (който предвижда намаляване на членовете на ЦИК от 19 на 18) ще предизвика пълен хаос по време на изборите.
Бих посъветвала лидера на ГЕРБ, който през последната една седмица се прави на правен експерт, да прочете този законопроект. От него биха се срамували и първокурсниците по право”, заяви Манолова. „Това е едно забавно четиво и просто не става за приемане”, допълни депутатката, която оглавяваше комисията, изработила новия Изборен кодекс.
Мая Манолова прогнозира, че в момента, в който ПГ на ДПС по-детайлно се запознае с текстовете от проекта на ГЕРБ, те няма как да приемат „едно към едно” подобни безумни разпоредби.
Според Манолова, вярно е, че ДПС е ощетено несправедливо и незаконно от указа на президента, но има и други начини, чрез които законността може да възтържествува и те да получат още един член в ЦИК – например като бъде атакуван указът на президента пред Конституционния съд. Защото нарушавайки текстове на Изборния кодекс – по думите на Мая Манолова – президентът Плевнелиев нарушава принципа на правовата държава, който включва и това – държавните органи, осъществявайки своите правомощия, да спазват закона.
Нарушавайки Изборния кодекс и развивайки някакви теории, които се разминават с буквата и разума на закона, президентът показва, че напълно се е самозабравил, той се поставя над закона, над Конституцията, над парламента и някой трябва да му припомни, че живеем в правова държава – парламентарна република, допълни Мая Манолова.
„Готови сме с конституционната жалба. Имаме пълна подкрепа от нашата парламентарна група. Очакваме окончателно мнение и на другите парламентарни групи – на ДПС, на „Атака” за депозирането на тази жалба”, допълни Манолова. Според нея има юридическа възможност президентът да промени указа си.
„Няма проблем в Изборния кодекс. Има проблем в това как президентът чете закона и как си позволява откровено и брутално да го нарушава”, подчерта заместник-председателката на 42-то обикновено Народно събрание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.