Стотици на Луков марш в София

Луков марш се проведе в столицата, въпреки отказа на Столичната община да съгласува шествието. Стотици граждани се събраха пред Паметника на Незнайния войн за събитието, съобщава Дарик радио.

Проявата се организира за 11-а поредна година. Полицейското присъствие в центъра на столицата е изключително засилено, Контролно-пропускателни пунктове на полицията има от всички страни на храна „Св. Александър Невски”, мобилизирани са и служители на „Общинска полиция”. Полицията записва данните на участниците, проверява и за оръжие и употреба на алкохол.

Въпреки несъгласието на кмета на София Йорданка Фандъкова, организаторите на Луков марш тази година от Българския национален съюз, твърдят, че няма никакви правно основание маршът да бъде забраняван и заради това те се възползват от конституционното си право да се съберат организирано тази вечер. „Режимът е уведомителен, така че не е коректно да се казва, че маршът е забранен. Той просто не е съгласуван с общината. Няма правно основание за забрана, а едно несъгласуване не значи абсолютно нищо. Няма наличие на нужните по закон обстоятелства, за да бъде забранен маршът, просто ние се възползваме от конституционното си право да се съберем на едно място и да отидем на друго организирано”, коментира вчера Пламен Димитров, един от организаторите на проявата.

По молба на СДВР първоначалният маршрут на марша беше променен. Организаторите обаче решиха да запазят в тайна новото трасе на шествието, за да избегнат провокации. Очаква се от началната точка пред Паметника на Незнайния войн демонстрантите да тръгнат на факелно шествие, което ще завърши пред къщата на ген. Христо Луков.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на провеждането на мероприятие в района на пл. „Св. Александър Невски”. В 17.32 ч. в Столична община е получено писмо от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, с което се иска кметът на София да предприеме мерки за прекратяване на мероприятие със събиране на хора в района на катедралния храм. В писмото се казва, че е констатирано масово събиране на хора в района на пл. „Св. Александър Невски” и ул. „Оборище” и че „по оперативни данни на СДВР част от присъстващите лица в минал период са участвали в различни правонарушения, включително по време на спортни мероприятия.

Забелязват се и лица, отговарящи на външното описание на някои от участниците в инциденти и нарушения на обществения ред по време на протестен митинг в Пловдив на 14 февруари 2014 г.”. В писмото се казва още, че „от посочените факти може да се направи основателен извод, че са налице предпоставки за нарушаване на законовите норми, за възникване на нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на гражданите на територията на столицата”.

Съгласно чл.13 от Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът на общината прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени със закона. При прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат.

Луков марш се провежда през февруари в София всяка година от 2003 г. насам. Представлява траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, който е спорна личност в българската история. Бил е лидер на силно повлияния от фашизма и национализма Съюз на българските национални легиони и е поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх. Поради тази причина редица неправителствени организации и общности считат, че Луков марш е неонацистка проява.

1 Comment

  1. Кой забранява на българският народ да почита своите герои? Естествено е ,че враговете на България – комунисти,евреи,турци и педали. И какво толкова се шашкат от Луковмарш???? Това не е революция, няма да превземаме Народното събрание и няма да събаряме джамии. Това е траурно паметно шествие в памет на един достоен и велик българин, отдал живота си за България. Ген. Христо Луков е защитника на Кюстендил и ако не беше той, днеска Кюстендил щеше да е сръбски град, както са немалко други български градове. Той е и възродителя на наборната българска армия, участвал във всички войни на България и при едни от най-знаковите места на българската бойна слава. Обикновен човек, патриот, родолюбец и нищо друго. Не е бил с хитлеристки виждания, не е бил фашист,не е бил антисемит. Но убит подло в гръб пред очите на шест годишната му дъщеря, от комунистически терористи и българофоби, продали се на Коминтерна и ционисткият СССР.

Leave a Reply

Your email address will not be published.