Йордан Бакалов: Търговци на гласове пазаруват цели сватби

Ако държавата има воля да се справи с купуването на гласове – ще го направи. Това заяви в студиото на bTv министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и обеща, че ще се случи “случка” на всеки, който бъде уличен в такава търговия.
Министърът очерта две течения в бизнеса покрай избори: организирани престъпни групи, които осигуряват определено бройка гласове и ги предлагат на партиите и на второ място – групи от хора, които под ръководството на определена партия купуват гласове.
Йордан Бакалов отказа да каже кои са партиите, които пазаруват гласоподаватели, но се зарече да го направи, когато си пише мемоарите.
Има и нови подходи в търговията с гласове.
„Една от новите схеми е обикаляне по различните квартали, махали, питане дали ще се провеждат сватби и различни тържества и съответните организатори на купуване на гласове плащат всички разходи по тези мероприятия с бъдещото намерение да си осигурят определен брой гласове за изборите”, обяви министърът на вътрешните работи. Бакалов потвърди, че е имало опити за купуване на преференциален вот, но организаторите сякаш се поуплашили, след като от МВР обявили публично, че разследват такива случаи.
“Естествено съм далеч от мисълта, че ще успеем да спрем изцяло и навсякъде купуването на гласове, но ще направим всичко възможно да ги ограничим”, увери министър Бакалов. Той коментира и ситуацията в МВР по места. По думите му, „в момента има шефове на областни дирекции на полицията, които се чудят дали да настъпят или да минат между капките”, но министърът ги държал под око.

„Едно от пагубните последствия за МВР е, че то постоянно се политизира и хората работещи в него се делят на хора на този или онзи бивш или настоящ министър, тази или онази партия, което не е правилно. Тъй като аз самият съм член на определена партия съм забранил в моето министерство да се говори именно на подобни политически теми, а да се говори само за професионалната работа и задължения”, каза още Йордан Бакалов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.