София твърди, че Анкара е отменила рестрикциите за наши превозвачи

От турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции спрямо българските превозвачи, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради блокадата на ГКПП „Капитан Андреево“, и по личните указания на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков, посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки направи категорична интервенция пред съответните институции в Турция. Вследствие на това от турска страна бяха дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Република Турция. Потвърждение за това беше получено и от консула на България в Одрин, съобщават от пресцентъра на „Дондуков”1.

Докато нямаме писмено уверение от Анкара, че ще бъдат вдигнати всички рестрикции към българските превозвачи, няма да вдигнем блокадата. Това съобщи  Илиян Филипов, зам.-председател Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус”. По думите му, ако има писмен ангажимент, след това вече няма да има проблем, а и българските превозвачи преди всичко искат да си вършат работата.

Продължава блокадата на КПП-Лесово. През граничния пункт преминават без проблеми само леки автомобили, автобуси и камиони с хранителни стоки и живи животни. Към 17 часа колоната от ТИР-ове, чакащи да преминат през българо-турската граница, достигна седем километра.

По-рано днес бе съобщено, че за проблемите на българските превозвачи е сезирана Европейската комисия от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Изпратено е и официално писмо до Международния транспортен форум, относно тълкуване на правилата на ЕКМТ-СЕМТ. От секретариата на ЕКМТ официално потвърдиха, че българските превозвачи, които спазват правилата, не могат да бъдат определяни като нарушители на разпоредбите им. Ситуацията е обсъдена и с представители на Република Сърбия, която също е имала подобни проблеми с Република Турция.

Поискана е спешна среща на ниво министри на транспорта между двете страни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.